Млади Хрвати још већи националисти

Агенције
Млади Хрвати још већи националисти

Загреб - Млади у Хрватској не воле Србе, Роме, хомосексуалце, црнце, показало је ново истраживање Института за друштвена истраживања.

Како преносе хрватски медији, истраживање које је спроведено међу 1.500 младих узраста између 14 и 27 година, довело је до поражавајућих, али не и претјерано изненађујућих података.

Према добијеним подацима, само седам одсто младих Хрвата изјавило је да жели Србина за брачног партнера, а 15 одсто би пристало да га има као комшију. Ти подаци су гори и од оних који су објављени 1999. године, пет година послије акције "Олуја", када је једно истраживање показало да је 13 одсто младих рекло да би хтјело да има Србина за брачног партнера, а 22 одсто за комшију, подсјећају медији и додају да ће у Хрватској, ако се такав тренд настави, за десет година бити "нулте толеранције на Србе".

Међутим, нису проблем само Срби јер је истраживање показало и да је степен толеранције нарочито низак и према Ромима - 70 одсто младих не би им дозволило да живе у Хрватској, као и према према хомосексуалцима.

Наиме, 40 одсто младих не би жељело "гејеве" у комшилуку, али ни Албанце и остале Балканце и црнце.

Медији оцјењују да више нису смијешне изјаве попут оне коју је дао сплитски градоначелник Жељко Керум, који је својевремено казао да не би допустио да му Србин буде зет, као и да се не смију више игнорисати хушкачки наступи шефова разних бранитељских удружења.

Такође, оцјењују хрватски медији, чињеница је да су млади постали већи националисти од својих родитеља, да показују већу нетрпељивост према Србима, па и осталим мањинама.

- Све то је директна - и најгора - посљедица политичког говора, посљедица ћутања, подилажења и несанкционисања говора мржње, као и упорног наметања Срба, хомосексуалаца, Рома и уопште странаца као политичког и друштвеног проблема, готово па уљеза чији је једини циљ уништење хрватског националног бића - истичу хрватски медији.

Антисрпске изјаве

На изборима за европосланике у Хрватској највише гласова освојила је Ружа Томашић, лидер десничарске странке ХСП, познате по националистичким изјавама. Томашићева се "прославила" недавном националистичком изјавом да је та земља само за Хрвате, а да су "остали само гости".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана