Млади ХДЗ-а плаћани “на црно”

Агенције
Млади ХДЗ-а плаћани “на црно”

Загреб - На суђењу бившем премијеру Хрватске Иви Санадеру и осталим оптуженим у случају “Фими медија” испитани су бивши чланови младих ХДЗ-а који су за вријеме Санадерове владавине “на црно” примали накнаду за рад, преносе агенције.

Свих шест свједока испричало је да су накнаде примали на руке, у готовини, од бивше благајнице ХДЗ-а Бранке Павошевић у рачуноводству странке.

За административне послове које су обављали примали су у просјеку 2.000 куна мјесечно и за то обично потписивали исплатнице на којима је писало плата, а једна од свједока додатно се потписивала и у свеску Павошевићеве, јавили су хрватски медији.

На руке су примали и додатке за Божић и Васкрс од по 1.000 куна. Једна стално запослена примила је једном приликом 4.000 куна за куповину одјеће.

Таква пракса исплате на црно, кажу престала је крајем 2009. године доласком нове службенице у рачуноводству и главног секретара Бранка Бачића.

Бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен је 20. новембра неправоснажно на десет година затвора за ратно профитерство и примање 

Санадеру се промијенио третман у судници.

Осим што је пред судије доведен свезан, у великој Сали суда сједи између два полицајца, а не као досад уз суоптуженика у случају “Фими медија” и некадашњег портпарола Ратка Мачека.

Њих двојица једини у том случају, уз ХДЗ као прву оптужену странку, нису признала да су из државних институција и компанија незаконито извукли 70-ак милиона куна.

Санадер је проглашен кривим за ратно профитерство, јер је 1994. године, као замјеник министра иностраних послова, примио провизију од 3,5 милиона куна од аустријске “Хипо банке”.

Бивши премијер и предсједник ХДЗ-а проглашен је кривим и за узимање десет милиона евра мита од функционера нафтне компаније МОЛ из Мађарске за препуштање управљачких права у хрватској нафтној компанији ИНА, чиме је издао националне интересе.

Санадеру се још суди и због случаја “Фими медија”, у којем се са ХДЗ-ом и још неколико бивших званичника терети за извлачење око 70 милиона куна из државних институција и компанија које су завршиле у страначком “црном фонду” и приватним џеповима.

Бившег премијера Хрватске очекују и суђења због погодовања ХДЗ-овом заступнику Стјепану Фиолићу продајом зграде Министарству регионалног развоја, те продаје ХЕП-ове струје по повлаштеној цијени “Диокију” и “ТЛМ-у”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана