Мјештани Мравинаца, њих 12, заражени Q грозницом

Танјуг
Foto: илустрација

ЗАГРЕБ- Q грозница, акутно фебрилно обољење које се преноси с домаћих животиња на људе, потврђена је досад код 12 мјештана села Мавринци на Гробнишћини код Ријеке.

Ријеч је о инфекцији за коју се очекују блажи симптоми слични грипу или ковиду очекује код њих укупно 20-ак.

Дијана Лакошељац, епидемиолог приморско-горанског жупанијског Наставног завода за јавно здравство, рекла је на конференцији за новинаре да се Q грозница проширила након групирања обољелих у једној улици и засад је потврђено 12 позитивних особа, а очекује се да ће их укупно бити 20-ак.

Рекла је да, будући да је у току сезона грипа, тешко рећи има ли истовремено обољелих и од грипа и од ковида-19, при чему симптоми и код Q грознице могу бити блажи, слични грипу или корорну.

Изаражени су, казала је, били групирани у три тора с овцама, козама и кравама и да слиједи ветеринарска обрада тих животиња како би се утврдило да ли су заиста позитивне.

Лакошељац је нагласила да је за становнике важно да припазе, не иду уз торове, а ако баш морају, да ставе заштитну маску, што више перу руке и дезинфицирају, као и обућу.

Q грозница, коју најчешће на човјека преносе овце, козе или краве, у петак је била потврђена код девет мјештана Мавринаца.

Прама подацима из Завода, инкубација траје две до три седмице, а симптоми су висока температура, општа малаксалост и кашаљ, па се болест може замијенити с грипом или короном.

Q грозницу често прати и упала плућа, половину заражених развија симптоме, а успјешно се лијечи антибиотицима, пренијела је Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана