Митрополиту Јоаникију уручен Крст вожда Ђорђа Стратимировића

Срна
Foto: срна

ПОДГОРИЦА- Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Јоаникију данас је на Цетињу уручен Крст вожда Ђорђа Стратимировића, којим је одликован по благослову епископа сремског Василија, а уз сагласност породице Стратимировић, у Сремским Карловцима на Крстовдан, 27. октобра.

Свечаном уручењу одликовања присуствовали су праунук Ђорђа Стратимировића Иван Стратимировић и чукунунук Ђорђе Стратимировић, као и чланови Организационог одбора за повратак посмртних остатака Ђорђа Стратимировића из Беча у отаџбину Александар Ђурђев, Далибор Шекуларац, Горан Миланковић, Дане Кулачин, ђакон Ненад Јовановић, Мишо Вујовић и Гојко Раичевић.

Митрополит Јоаникије захвалио је за посјету и високо одликовање које му је уручено, истичући да му је нарочита част што су данас овдје потомци вожда Стратимировића са којим је Његош остварио контакт и одликовао га Обилића медаљом.

"Он је био вјесник српске слободе. Касније су са њим одржавали присне везе и књаз Данило Петровић и краљ Никола. Те везе Српског Војводства и Црне Горе не смијемо никада заборавити, јер су то везе које памтимо и које нас обавезују. Ово одликовање остаће вјечити свједок тих веза које треба да унапређујемо", поручио је митрополит Јоаникије.

Из Митрополије црногорско-приморске подсјетили су да су Стратимировићи старо средњовековно српско племство, које је признато и од Венеције, Хабзбурга и Руског Царства, што сведочи да је ријеч о племићкој кући највшег могућег степена и реномеа у европским оквирима.

У сродству су са Балшићима, па и самим Немањићима, али и са Поповићима-Текелијама и другим српским аристократским породицама.

"Колики је значај ове, назаслужено заборављене, историјске личности видимо и из чињенице да је он био један од ријетких наших угледника, који је имао близак однос са представницима све три српске нововјековне владарске династије - са Петровићима-Његошима, Карађорђевима и Обреновићима", напомиње се у саопштењу из Митрополије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана