Митрополиту Јоаникију највише грузијско краљевско одликовање

Срна
Foto: Срна

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије одликован је највишим одликовањем грузијске краљевске куће - Орденом орла Грузије и бешавне доламе Господа Исуса Христа.

Митрополита је након јучерашњег богослужења, у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и свих архијереја српске, руске, јерусалимске и осталих цркава, одликовао грузијски принц Давит Багратион Мухрани.

Принц је указао на вишевјековне и неизбрисиве братске везе два народа и двије цркве, које су освједочене чињеницом да Грузија и данас спада у ред оних земаља које поштују територијални интегритет и суверенитет Србије, не признајући независност самопроглашеног Косова.

Носиоци овог ордена су многи предсједници држава, премијери и други високи званичници, као и блаженопочивши патријарх Иринеј, те васељенски патријарх Вартоломеј Први, јерусалимски патријарх Теофил Трећи, грузински патријарх Илија Други, првојерарх Руске Заграничне Цркве митрополит Иларион и више других архијереја из јурисдикције Васељенске, Александријске, Руске, Српске и Грузинске Цркве.

Грузијски принц боравио је у Црној Гори са супругом принцезом Ирином поводом јучерашње свечаног устоличења митрополита Јоаникија и имао прилику да буде примљен код највиших државних власти Црне Горе – у Влади и у Скупштини Црне Горе, а присуствовао је и историјском дочеку патријарха српског Порфирија у Саборном храму у Подгорици.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је у Цетињском манастиру устоличен јуче, на литургији коју је служио патријарх српски Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана