Митрополит Порфирије служио у саборној цркви у Загребу

Срна
Митрополит Порфирије служио у саборној цркви у Загребу

ЗАГРЕБ - Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије служио је Свету литургију у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу поводом најрадоснијег хришћанског празника - Божића.

“И ове године браћо и сестре славимо рођење Христово у времену које је испуњено још увијек многим сукобима, неспоразумима, гажењењем људских права, тероризмом. И то не само на плану односа између континената, народа и држава, него чак и на плану основне ћелије сваког друштва, чак и у породици”, рекао је митрополит Порфирије обраћајући се вјерницима.

Митрополит је вјерницима који славе Божић по јулијанском календару честитао данашњи празник уз традиционални поздрав “Мир Божији, Христос се роди. Ваистину се роди”, преноси ХРТ.

На Бадњи дан, у загребачком Саборном храму Преображења Господњег служени су Царски часови и Литургија Светог Василија Великог са вечерњом.

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство епископ пакрачо-славонски Јован уз саслужење митрополита Порфирија, свештеника и ђакона из Загреба и Пакраца, саопштено је на интернет страници Митрополије загребачко-љубљанске.

По завршетку свете литургије, митрополит Порфирије и епископ Јован су присуствовали божићном пријему, који је организовало Српско народно вијеће, током којег су окупљенима честитали Божић, благословили и подијелили чесницу.

У Саборном храму Преображења Господњег у Загребу у недјељу, 5. јануара, митрополит Порфирије служио је литургију, а након тога и молебан за
православни народ у Црној Гори.

Послије молебана, митрополит је позвао вјернике да се у својим молитвама сећају православне браће у Црној Гори, који дочекују Божић борећи се, на миран начин, за очување својих храмова и манастира у којима су се вијековима молили.

Митрополит је подстакао вјернике да се у својим обраћањима Богомладенцу Христу моле за мир у цијелом свету и да се сјећају свих оних који су било гдје и на било какав начин обесправљени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана