Митрополит Јоаникије: Намјерни прекид трудноће је ужасан гријех

Танјуг
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је поводом иницијативе америчког Врховног суда, који жели да поништи право на абортус у САД, рекао да је то, уколико су медији вјерно пренијели њену суштину, глас људског разума и савјести.

"Намјерни прекид трудноће у било ком њеном стадијуму је ужасан гријех и директно је усмјерен против првобитне библијске божије заповести о рађању. Човјек отуђен од Бога хоће да озакони оно што је против божјег закона, то је, с једне стране, израз погубне саможивости и себичности, а, с друге, бијег од живота, одустајање од љубави и божјег благослова", рекао је митрополит Јоаникије у изјави за подгорички Дан.

Истиче да тај гријех оставља тешке и дуготрајне и трауматичне посљедице на души родитеља, и једино се лијечи искреним и дуготрајним покајањем.

"Због реченог, сваку иницијативу за заштиту нерођене дјеце, посебно овог Врховног суда Америке, прихватамо као хуману, спасоносну и богоугодну", навео је митрополит Јоаникије.

Дан подсјећа и да је покојни митрополит Амфилохије критиковао право на абортус у више наврата, називајући га „чедоморством, човјекоубиством, христоубиством и богоубиством", говорећи да „није случајно" да је то право „озакоњено у вријеме атеизације људског рода".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана