Митрополит Јоаникије: Тешко човјеку испуњеном мржњом против светиње

Срна
Foto: срна

ПОДГОРИЦА- Тешко човјеку који се испуњава мржњом и гњевом против Цркве и светиње, рекао је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је данас, на Ђурђевдан, служио у храму Светог великомученика Георгија на Његушима.

Митрополит је подсјетио да је храм Светог Георгија обновљен понајвише заслугом блажено-почившег митрополита Амфилохија, али и породице Петровић Његош, па је најавио и његово освећење током љета или јесени, уколико се сви неопходни радови приведу крају.

"Нека његова обнова буде предуказање и припрема за обнову ловћенске капеле и враћање Његошевих свештених костију у цркву, како је он то завјештао. Да испунимо његов завјет. Треба се добро припремити за то", рекао је митрополит Јоаникије.

Он је истакао да је искра вјере синула на Његушима испод Ловћена, да је тај огњен распалила честита и благословена породица Петровића.

"Величали су ту искру Божествену да је синула са Косова и да је овдје у збјег унешена међу горе за вјечну утјеху. А то је искра свете вјере православне", нагласио је митрополит Јоаникије и додао да су Петровићи у те горе унијели и идеју Немањића и Црнојевића и осталих владарских лоза са тог подручја.

Он је указао и да сви добронамјерни људи треба само да погледају на оне који су бранили Његошеву капелу од "комунистичке безбожне аждаје". "Поједини људи, групе и групице не престају да клеветају цркву и да шире мржњу.

Тешко томе човјеку који се испуњава мржњом и гњевом против Цркве и против светиње. Молимо се за њихово просвјетљење, јер су то наша браћа. Надамо се да ће свјетлост Божје истине, правде и љубави и њих просвијетлити", рекао је митрополит Јоаникије.

У Његошевој родној кући преломљен је колач, поводом крсне славе династије Петровић Његош, а потом је приређен и пригодан празнични програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана