Митрополит Јоаникије: Темељни уговор не може се поништити ни мијењати без сагласности

Срна
Митрополит Јоаникије: Темељни уговор не може се поништити ни мијењати без сагласности

ПОДГОРИЦА - Темељни уговор државе са Српском православном црквом /СПЦ/ не може се ни поништити ни мијењати без сагласности обје стране, ако неко то хоће да оспори, Црква ће се борити за своја права, рекао је вечерас Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Митрополит је за најаве одређених политичких актера да ће уговор бити поништен рекао да би то било “насиље над Црквом”.

“На то питање је стављена тачка. Мислим да је тиме правни положај СПЦ ријешен. Ако неко хоће да то оспори, ми ћемо се борити за наша права”, рекао је митрополит црногорско-приморски за Радио-телевизију Црне Горе.

Митрополит Јоаникије је истакао да је “ноторна лаж” да се Темељним уговором сва црквена имовина у Црној Гори приписује Београду.

“Имовина је уписана на епархије СПЦ у Црној Гори. Сва имовина је унесена у катастар Црне Горе и то је црквена имовина. Закони Црне Горе се односе на нашу имовину”, навео је владика Јоаникије, који је увјерен да у Црној Гори ниједан уговор није био под лупом јавности колико овај.

Према његовим ријечима, Темељни уговор је урађен тако што су се двије стране састале и договриле о свему.

На питање да је обнова Његошеве капеле на Ловћену приоритет за Црну Гору, он је одговорио да не може да каже шта је приоритет за Црну Гору, јер о томе размишља Влада.

“За Цркву је то важна ствар. Наравно да ћу инсистирати на томе”, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана