Митрополит Јоаникије: Свети Василије Острошки ишао стопама Светога Саве

Srna
Foto: arhiva

ПОДГОРИЦА- Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да се Свети Василије Острошки поистовијетио са својим народом и Црквом и да се може назвати новим Светим Савом, јер је ишао његовим стопама.

"А треба се присјетити да је управо у оном времену, када су спаљене мошти Светог Саве, дошао на овај свијет Свети Василије Острошки и нешто касније постао архијереј. Велика је служба коју је он вршио, велика жртва коју је поднио. Зато га је Бог тако обдарио. Али преко њега и све нас који му приступамо", истакао је митрополит Јоаникије.

Митрополит је навео да Свети Василије Острошки, као што је пастирствовао за вријеме свога земаљскога живота над народом Херцеговине и Црне Горе, тако пастирствује и данас, али много шире, непрестано изливајући благодат Божију на све који приступају овој светињи и његовом светоме животу.

"Свети Василије Острошки се упокојио прије 351 године. Прошле године нисмо могли обиљежити тај јубилеј како ваља, па смо га пренијели на ову годину, не желећи да пропустимо да заблагодаримо њему који непрестано за ових 350 и више година излива благодат Божију на све који приступају овој светињи и његовом светоме животу. И не само на оне који долазе у манастир Острог, него на све оне који се њему са љубављу и са вјером обраћају", рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да се небеско пастирство, покровитељство, заступништво Светог Василија Острошког свуда прославља. Митрополит Јоаникије уручио је Његовој светости српском патријарху Порфирију патријарашку мадију, патријарашку панакамилавку и чиновник - рад монахиња Митрополије црногорско-приморске као знак сјећања на данашњи боравак у манастиру Острогу.

Митрополит Јоаникије је посебно поздравио митрополита Крфа Нектарија, који, како је навео, бдије над плавом гробницом и над костима српских мученика на острву Виду и у Јонском мору.

Он је навео да се митрополит Нектарије одазовао позиву да присуствује световасилијевском сабору. Митрополит Нектарије је у свом обраћању истакао да је са задовољством примио позив да учествује у данашњој великој радости празника Светога Василија, који је светитељ васељенскога карактера.

Митрополит Нектарије је рекао да му посебну радост чини што је данас саслуживао Његовој светости патријарху Порфирију кога познаје од давнина и према њему има велику љубав.

"Посебно се осјећам јуче и данас видјевши оволико народа, посебно омладине, нашу златну дјецу, која одају почаст овом великом светитељу", рекао је митрополит Нектарије. Патријарх српски Порфирије вечерас ће у 18.00 часова улицама Никшића предводити традиционалну Световасилијевску литију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана