Митрополит Јоаникије служио парастос жртвама НАТО бомбардовања СРЈ

Срна
Митрополит Јоаникије служио парастос жртвама НАТО бомбардовања СРЈ

ПОДГОРИЦА- Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је данас у Цетињском манастиру помен свим невино страдалим жртвама НАТО агресије поводом 23 године од почетка НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе, тадашње СР Југославије.

Митрополит Јоаникије је у бесједи истакао да многи од Цркве очекују да не помиње агресију НАТО-пакта на СР Југославију, али да црква никада не заборавља оне који су невино страдали.

"Ми смо народ који његује памћење и не можемо заборавити. А не можемо ни не помињати. Још је ужасније што од нас очекују да заборавимо жртве. Црква никада не заборавља оне који су невино пострадали за крст часни и слободу златну, за своју вјеру и за своју отаџбину. И вршићемо овај помен и свједочићемо и говорићемо.

И треба да памтимо и стара и нова страдања", навео је митрополит црногорско-приморски. Владика Јоаникије истакао је да народ који заборавља, он губи памћење и сјећање на своје коријене и постаје као тиква без коријена. Митрополит Јоаникије рекао је да је 24. март, почетак НАТО агресије на СР Југославију, страшни датум, који по много чему подсјећа на 6. април 1941. када је од нацифашиста бомбардована Краљевина Југославија, наша отаџбина, која је том приликом и поробљена.

"Удружене земље НАТО пакта, кршећи међународно право, извршиле су најстрашнији злочин над нашим народом и нашом земљом за 78 дана бомбардовања. Од тога носимо дубоке трауме, нарочито зато што нисмо код западних земаља нашли, осим часних појединаца, никаквог разумијевања као народ него смо били оцрњени, али само са циљем да се остваре циљеви агресора на нашу отаџбину", истакао је владика Јоаникије.

Подсјетивши на жртве НАТО бомбардовања, митрополит Јоаникије је истакао да су се војници, који су пострадали у рату храбро бранећи земљу, жртвовали за одбрану својих огњишта и светиња и своје отаџбине. Митрополит црногорско-приморски рекао је да овоме списку треба придодати и све оне који су пострадали од албанских терориста на Косову и Метохији послије бомбардовања.

"Много их је на томе списку, почевши од дјеце и омладине из Пећи, Гораждевца и са цијелог Косова и Метохије. Све је то наша родбина, све су то наши најближи јер су се својом жртвом и својом невином крвљу уписали заједно са косовским мученицима, њих не смијемо заборавити", нагласио је митрополит Јоаникије.

НАТО пакт је 24. марта 1999. године, рушећи међународно право и мимо Савјета безбједности УН, почео агресију на СР Југославију. Под изговором "спречавањ хуманитарне катастрофе" Албанаца на Косову, НАТО је практично одбацио Повељу УН и свој оснивачки акт, којим је дефинисан као одбрамбени савез. Током агресије, кориштена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате пуњене осиромашеним уранијумом.

У великим цивилним разарањима убијено је неколико хиљада људи, а више од 6.000 задобило је озбиљне повреде, које су у великом броју изазвале трајни инвалидитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана