Митрополит Јоаникије позвао вјерни народ на данашњу литију

Г.С.
Митрополит Јоаникије позвао вјерни народ на данашњу литију

ПОДГОРИЦА - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије позвао је сав вјерни народ да учествују у прослави Марковдана и славе Подгорице и да у што већем броју дођу на данашњу литију која се организујем тим поводом.

"Очекујем од свих вас и од свих оних који буду могли да учествују у овој великој свенародној свечаности која нас уводи у прославу Светога Василија Острошког, када ће нам у посјету доћи патријарх српски Порфирије. Он ће тада у Острогу служити патријарашку литургију, а онда ћемо сви заједно на Световасилијевску литију у граду Никшићу", поручио је митрополит.

Митрополит је то рекао на свечаној академији "Голгота и Васкрс Подгорице", одржаној синоћ у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Он је указао на мањкавости званичне историје и одређених кругова који диктирају оно што се временом показало као игнорантски став према жртвама бомбардовања, акцентујући да упркос томе, Црква никада не заборавља.

"Ова страдања је званична историја заобишла и те жртве су заобиђене, међутим, Црква памти и истиче све невине жртве и Црква их никада није заборавила", навео је владика, пренио је портал подгоричког Дана.

Академија је одржана као дио низа свечаности у оквиру дана Светог апостола и јеванђелисте Марка - заштитника Подгорице који се прославља данас.

"Марковданско славље је тренутак и такав дан кад требамо да се сјетимо свих наших великих предака, ктитора, великих личности, али и жртава, нарочито оних који су пострадали за вјеру и отачаствоћ, рекако је Митрополит и поручио:

"Ако има града који је страдални град у 20. вијеку то је Подгорица. Бомбардована је у два наврата. У Првом свјетском рату, док је у Другом свјетском рату бомбардована од нациста и савезника гдје је пострадао највећи број грађана Подгорице и православних вјерника".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана