Митрополит Јоаникије: Побјеђивати снагом вјере, доброте и љубави

Срна
Митрополит Јоаникије: Побјеђивати снагом вјере, доброте и љубави

ПОДГОРИЦА - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије данас је у бесједи на Светог мученика Трифуна указао да се снагом вјере, доброте и љубави побјеђују незнање, мржња, пакост, како су побјеђивали и хришћани у вријеме прогона.

Након Свете архијерејске литургије коју је служио у Цркви Сретења Господњег код Подгорице, митрополит је истакао да човјек за овај свијет везује живот ако је без Бога, а да хришћани, који живот везују за Христа, бивају слободни и овај свијет им не може ништа.

-Када гледамо на живот светих људи, који су се силином Светог Духа уздигли изнад човјечијих слабости, видимо заправо ко су и какви су прави хришћани - рекао је митрополит.

Он је указао на то да православни данас прослављају једног таквог угодника, Светог Трифуна, који је циејли живот проживио сиромашно чувајући гуске и био је са тим задовољан, али се богатио духовним даровима кроз вјеру, пост, молитву и уздржање, јер је нашао нешто што је скупље од овога свијета.

Према његовим ријечима, тај скупоцјени бисер је Господ због којега човјек оставља цијели свијет да би га задобио, а тај бисер му освјетљава душу и ум и оспособљава га да разумије ствари овога и будућег вијека.

-Ма шта да је на овоме свијету, само ако се употребљава на славу Божију, оно добија трајну вриједност - рекао је владика.

Митрополит Јоаникије је напоменуо да се у Котору, у катедрали, налазе свете мошти мученика гдје се и православни могу поклонити, те напоменио да је Свети Трифун заштитник виноградара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана