Митрополит Јоаникије: Нема љепшег од сабора дјеце око цркве

Срна
Митрополит Јоаникије: Нема љепшег од сабора дјеце око цркве

ПОДГОРИЦА - Нема љепшег сабора на кугли земаљској од овог гдје се дјеца сабирају око светиње код кивота Светога Петра Цетињскога, чему се радује небо и земља и све што дише, поручио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски на Православном дјечијем сабору, који је окупио више од 2.000 дјеце из свих крајева Црне Горе, као и госте из Сјеверне Македоније.

- Овај сабор се умножио, дошла су дјеца из цијеле Црне Горе, а ако Бог да направићемо још већи па да нам дођу дјеца из других српских земаља и из цијелог православља. Када се сабирамо у цркви, сви смо браћа и сестре, сви смо једно и заједно. Овдје, на вјеронауци, имате оно што немате у вашим школама, овдје можете да научите основе свете православне вјере и основе духовнога образовања које недостаје нашим школама - поручио је митрополит Јоаникије.

Сабор, чији је слоган “Ћирилицом пишем - православљем дишем”, завршен је вечерас уручењем награда и признања побједницима у свим категоријама, а овогодишња титула “Вјероучитељ године” једногласно је припала Видосави Живковић из Доње Горице - Подгорица, која, како је образложено, непрестано умножава и своје, као и таленте својих ђака и пружа примјер како се радосно и савјесно шири ријеч Божија и обавља апостолско призвање вјероучитеља.

Данашњи Сабор је био посебан јер се након три године, преко Бара, вратио тамо гдје је све и почело - у Цетињски манастир, а важан је и због поруке коју су дјеца послала, радосно сабрана око Светог Петра Цетињског и Светог Јована Крститеља, на мјесту гдје је мислио највеће мисли и ћириличким словима их записивао владика Раде: “Ћирилицом пишемо, православљем дишемо!”, објављено је на сајту Митрополије.

Кроз игроказ “Црква у 13 слика” полазници подгоричких школа вјеронауке и дјечијих хорова су саборно, на занимљив начин, приближили дјеци историју Цркве. Игром и пјесмом представили су се и гости Сабора, дјеца из Струге из Сјеверне Македоније.

Приказана су три кратка филма о историји писма и језика од почетка мисије Кирила и Методија до реформе писма и настанка азбуке која се данас користи, за која су заслужне вјеронауке из Ђеновића, Бијеле, Котора, Прчња, Старог града Будве, при цркви Свете Петке, такође из Будве, као и вјеронаука из Бечића.

Програм је завршен наступом Дјечијег хора “Јединство” из Котора.

Током Сабора дјеца су учествовала у раду многобројних радионица и спортских тамичења, а сви учесници су учествовали у смотри дјечијих хорова, док су се најдаровитији и највреднији ђаци такмичили у квизу знања.

Посебан садржај за дјецу и све госте Сабора током цијелог дана била је изложба “Ћириличка галаксија” - смјештена на пет пунктова испред Цетињског манастира, чији је циљ био приказати народе који данас чувају насљеђе Свете браће Кирила и Методија и као званично користе ћириличко писмо.

Изложбу су припремиле школе вјеронауке из Горњих Бандића, Колашина, Тивта, Бара и Херцег Новог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана