Митрополит Јоаникије: Не уносите телефоне у цркве, маните се ћорава посла

Танјуг
Митрополит Јоаникије: Не уносите телефоне у цркве, маните се ћорава посла

ЦЕТИЊЕ - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије оштро је критиковао оне који су снимали вечеру у част његове добродошлице у Подгорицу по избору на трон Светог Петра Цетињског и позвао све да се, како је навео, „ману ћорава посла“.

Видео записи и фотографије са вечере добродошлице у Патријаршијском дому у Подгорици осванули су у дијелу подгоричких медија и изазвали бурне коментаре, на штету Цркве.

Митрополит је тим поводом позвао вјернике да у Цркву не улазе са телефонима, већ да их или оставе у својим аутомобилима или их искључе.

Митрополит се током јучерашње службе у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу осврнуо на праксу снимања за трпезом, поручујући да то није пристојно.

-Благословено је да по један фото-апарат или једна камера, дискретно снима у току службе, макар најупечатљивије дијелове. Ово што се сада узобичајило, прекршило је сваку мјеру. Дођемо на неку службу, на неки велики црквени сабор, сви држе подигнуте мобилне телефоне и сви снимају. Стварно премного. Да ли ти људи учествују на служби како ваља - упитао је митрополит.

Поручио је да у Цркви вјерници треба да отворе своја срца, а не мобилне телефоне.

-Маните беспослице и ситнице, оповршисмо све, претјерасмо, морамо се враћати на прави пут. Ничему то не води - рекао је Јоаникије, пренио је портал МЦП.

Говорећи о снимању за трпезом, митрополит је рекао „„Па људи смо“.

-Али да ли је то пристојно снимати, да ли је то у реду? Позовем те кући, па ме снимаш. Или дошао сам ти у госте, па снимаш домаћина. Није лијепо. А да не причамо која се све искушења послије дешавају са тим снимцима, како се то лијепо користи против цркве, против хришћана, против наше вјере, против свештеника. Маните се ћорава посла... - поручио је Јоаникије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана