Митрополит Јоаникије: Измирити се широког срца и отворене душе

Срна
Митрополит Јоаникије: Измирити се широког срца и отворене душе

ЦЕТИЊЕ - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да бадњак пред Цетињским манастиром има посебан значај и истакао да данас треба бити широкога срца и отворене душе, измирити се и мирбожити.

Владика је благословио бадњаке пред Цетињским манастиром, па је окупљене подсјетио на вријеме владике Данила када су се Црногорци сјединили око колијевке Богомладенца Христа на Бадње вече и ту завјетовали.

-Господ је улио храброст у њихова срца да одбране и манастир и своју вјеру, и своје светиње, и част и образ Црне Горе - напоменуо је владика у бесједи.

Он је пожелио да радост коју је донио Господ у свијет обухвати сва срца и пресели се у домове и породице.

-Да Божији благослов почива на свима вама и на вашем потомству - навео је митрополит Јоаникије.

Он је напоменуо да је овај празник радост сваке породице и свакога дома, те подсјетио на стари српски обичај да породица, ако је могуће, буде заједно на Бадње вече и да прослави Рођење Христово, да се тако утврди то заједништво породично, а такав начин и свенародно заједништво.

Окупљенима је пренио и да се овом празнику радује свака твар, и цвијет у пољу и птица у гори, а камоли да се не радује човјек када је дошао Спаситељ свијета и сјединио се са човјеком.

Митрополит Јоаникије је заблагодарио братству Мартиновића - Бајицама, који су од владике Данила пред овом светињом доносили бадњак и налагали га, па су и данас то први учинили.

У име братства окупљенима се обратио Ратко Мартиновић, који је рекао да су Бајице ту посљедњих 300 и више година, да достојанствено чувају традицију и историју часних предака, који и у смутним временима, тежим него што су ова данас, нису знали за већу светињу него што је Митрополија црногорско-приморска, те да су трајали и издржали и много веће искушења него што су ова данашња.

Митрополита Јоаникија је замолио да се моли за распето Косово и Метохију, али и за српски народ у Црној Гори, да се спусте тензије вјештачки створене од оних који хоће да направе од њих оно што нису

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана