Митрополит Јоаникије: Хришћани као Свети Јован Владимир да свједоче праву вјеру

Срна
Митрополит Јоаникије: Хришћани као Свети Јован Владимир да свједоче праву вјеру

ПОДГОРИЦА - Изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да хришћани требају да својим животом, примјером, свједоче, као што је и Свети Јован Владимир свједочио, шта је права и истинита вјера свуда и на сваком мјесту.

Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару данас је прославио своју славу Светог краља Јована Владимира, небеског покровитеља и заштитника града под Румијом, а владика Јоаникије служио је Свету архијерејску литургију.

Након причешћа и благосиљања славског колача, владика Јоаникије рекао је да је Свети Јован Владимир, владар Зете, подизао храмове и ширио православље, проповиједао својим дјелима и ријечима, “али све је то посвједочио, потврдио и запечатио својом жртвом онда када му је на правди Бога била глава одсјечена”.

“То је посвједочено и његовим великим чудом: своју главу је узео у руке и носио је и он се, ево, слика са својом главом, као и Свети Јован Крститељ и Свети кнез Лазар”, истакао је владика Јоаникије, поручивши да је та одсјечена глава симбол памћења, вјере и жртве.

У оквиру “Дана Светог Јована Владимира” вечерас ће у 18.30 часова изабрани митрополит Јоаникије са свештенством служити вечерњу службу, а након тога празновање ће се наставити, као и ранијих година, тако што ће се молитвама и силом Часнога крста благословити град Светог Јована Владимира.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана