Митрополит Јоаникије: Црна Гора се почела враћати Његошу

Срна
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА- Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије оцијенио је да долазе боља времена за Црну Гору, јер се почела враћати Његошу, с обзиром се ове године прославља Његошев дан, који обиљежавају и многе институције.

"И то је велики, велики корак за Црну Гору и то можемо видјети као знак покајања и преумљење, да више људи не размишљају онако како им се нареди из некога центра политичког, идеолошког, него су се вратили сами себи и вратили су се својим највећим људима. То је најприроднији поредак ствари", рекао је владика Јоаникије, који је данас служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Митрополит Јоаникије је истакао да је вјечно оно што је духовно и, осим Петра Другог Петровића Његоша, чији се рођендан данас прославља, навео као примјере и Светог Јована Владимира, Светог Саву, Светог Симеона, Светог Василија Острошког и друге.

"Његош је сабрао све оно најљепше у нашем народу. Оно што је наш народ вјековима његовао у својој души, у свом срцу, он је то видио, узео и опјевао и уградио у своја дјела. Није он само ту уградио своју мудрост, него и народну мудрост и народно предање, заправо уградио је Јеванђеље и зато је лијепо речено да је његово дјело, посебно `Горски вијенац`, народна Библија", истакао је митрополит Јоаникије у бесједи.

Он је додао да је Његошева поезија, његово виђење ствари и слободе, пјевање о Божијој свјетлости и указивање на Божанско достојанство човјека јеванђелско и да само треба читати онако како је он то написао и тумачити сагласно његовој мисли и дјелу.

Он је истакао да су у протеклом времену покушали и да преправе Његошево дјело, "да макну из њега или макар да запоставе оно што им се није свиђало".

"Ми немамо намјеру да то прихватамо. Нити да прихватимо гажење његовога тестамента, нити рушења његове цркве на Ловћену, нити преправљања његова дјела, ни његовог српског огледала", истакао је владика Јоаникије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана