Митрополит Амфилохије: Треба ратовати духовно

Срна
Митрополит Амфилохије: Треба ратовати духовно

ЦЕТИЊЕ - У грбаљском Манастиру Подластва оформљен је “Одбор за одбрану светиње”, а Његово високо преосвештенство митрополит црногорско-приморским Амфилохије поручио је у разговору са грађанима да власт неће моћи да отима православне храмове у Црној Гори без отпора народа и Српске православне цркве.

У разговору са грађанима о начину даљег дјеловања, митрополит Амфилохије је рекао да усвајање Закона о слободи вјероисповјести представља безумље којим се намјеравају отимати православни храмови и да су у Скупштини Црне Горе умрле правда и право.

Митрополит Амфилохије је рекао да нема потребе да народ крене на улице и да треба ратовати духовно, моћнијим, Божјим путем, истичући да је доста било крви.

Он је указао на позитивне примјере опхођења полицајаца 26. децембра, који су му приликом заустављања на путу од Цетиња до Подгорице говорили “владико благословите, имате пуну нашу подршку”.

Митрополит Амфилохије је изразио наду да ће се ова несрећа завршити, те додао да главну улогу у свему има предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

“Траже од нас да се региструјемо, на ту тему сам рекао премијеру /Црне Горе Душку Марковићу/ жја треба вас да региструјем, а не ви менеж”, навео је владика Амфилохије, те додао да је ова митрополија створила Црну Гору давши јој и име.

Митрополит Амфилохије је рекао да траже да границе Цркве буду у складу са границама садашње Црне Горе, а “ја их питам онда што ћемо са Светим Василијем Острошким Захумско-херцеговачким из Старе Херцеговине”.

На опаску да није довољно строг према предсједнику Црне Горе, владика Амфилохије је истакао да је више пута од 2008. године рекао да је Ђукановић највећи издајник Црне Горе, а сада и да је то и овај закон.

Усвајање закона изазвало је незадовољство вјерника и свештенства Српске православне цркве, које су блокирали саобраћајнице широм Црне Горе.

У свим храмовима православне Црне Горе до Божића звоне заупокојена звона свака два часа и одржава се молебан и молитва Пресветој Богородици за спас и напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана