Митрополит Амфилохије: Само су двије врсте људи - они који вјерују у вјечни смисао и они који вјерују у ништавило

Срна
Митрополит Амфилохије: Само су двије врсте људи - они који вјерују у вјечни смисао и они који вјерују у ништавило

ЦЕТИЊЕ, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство епископ црногорско-приморски Амфилохије рекао је у васкршњој поруци да сва историја човјечанства, човјека као разумног бића, и сво људско искуство и наука потврђују да су постојале и постоје само двије врсте људи: они који вјерују у Бога и тиме у вјечни живот и вјечни смисао човјека и свијета, и они који вјерују у смрт и тиме у ништавило свијета и човјека, коначни бесмисао свега постојећег.

Митрополит црногорско-приморски истакао је да је сва људска чежња за Богом, и тиме за вјечним смислом свега постојећег, вјера у Бога, задобила своју пуноћу и савршенство у личности "распетог за живот свијета и васкрслог из мртвих Христа Богочовјека".

"У овој нашој васкршњој поруци слободни смо да подсјетимо нашу власт заједно са свим људима добре воље и на завјештање светог Василија Острошког и светог Петра Цетињског драгоцјено за исцјељење од још опаснијег и дугорочнијег вируса безакоња, што се тиче питања црквене имовине и угрожених права Цркве Божије", рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је навео да су идеологија садашње власти и њена "наука" засноване на безбожној богомржњи и револуционарној братомржњи која је тровала и трује читава покољења.

Митрополит Амфилохије је истакао да је плод тога и усвојени безакони закон као и настављање насиља над Божијом Црквом у име демократије и европских вриједности.

"Управо то је оно што је пробудило народ кроз литије у Црној Гори, коме је то насиље догорело до ноката и васкрсло у њему истинско јунаштво и чојство. Литије су биле и остале позив на богољубље и братољубље, позив на помирење браће, искупљење од богоубиствених и братоубиствених диоба, како династичких и племенских, тако и од идеолошких партизанско-четничких, и од свега онога што се од њих родило у нама", наводи владика.

Митрополит Амфилохије истиче да у том духу и заједничка борба против овог вируса добија духовни и морални значај како код нас тако и у читавом свијету.

"Ми, људи вјере у Васкрсење и Живот вјечни, учимо се да не тражимо од Бога оно што може дати човјек и људско знање, оно што је човјек својом науком открио у творевини Божијој", рекао је он.

У васкршњој поруци митрополит Амфилохије је истакао и да је епидемија вируса корона указала на то колико је човјек слабашно биће, што показује паника која је од њега ухватила људе и народе.

"Међутим, све што се догађа, догађа се по Божијој вољи и по Божијем допуштењу. Ова пандемија може бити схваћена и као освета природе због насиља које човјек врши над њом, злоупотребљавајући је својом саможивошћу. Због тога што човјек употребљава и своје богодане силе и дарове као и саму природу – на богопротиван начин", каже владика Амфилохије у васкршњој поруци.

Према његовим ријечима, човјек својим неморалом и нечовјечношћу претвара свијет "у Содому и Гомору који постају Мртво море - мјесто тријумфа смрти".

"Нама који вјерујемо у Бога, у побједу живота над смрћу, који се причешћујемо тијела и крви Христове, то јест Бога љубави, ево прилике да продубимо своју вјеру и вјерност Христу распетом и васкрслом и да схватимо Христове ријечи", поручио је митрополит Амфилохије.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана