Митрополит Амфилохије: Не гласајте за безбожну власт која руши светиње

Срна
Митрополит Амфилохије: Не гласајте за безбожну власт која руши светиње

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је вечерас испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици вјернике да не гласају за “безбожну власт која би отимала светиње”.

Владика Амфилохије је рекао да сабрања Цркве вијековима трају на овим просторима и да се сада настављају,а да литије позивају на измирење браће.

“Ове наше литије су јединствене. Народ се пробудио духовно и ништа не тражи. Сабрао се да у љубави прославља Бога. Ова наша сабрања су везана и за безакоње, онај закон која нам је у ноћна времена наметнула Скупштина, којим се отимају задужбине древне, које нису грађене ни за калуђере ни властодршце, већ у славу Бога”, нагласио је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да су ова сабрања и “молба онима на власти са се отријезне и не отимају од Цркве Божје”.

“Оно што нас је запањило, и нас и Европу ових дана, јесте рушење цркава и отимање. Започело је са отимањем и рушењем конака на Бриској гори. Оно што је окупатор срушио, народ са Црквом кренуо да обнавља и дошле су антитерористичке групе наоружане до зуба код четири монахиње. И пријете да ће даље рушити јер немамо, наводно, дозволе. Од кад сам митрополит непрекидно смо тражили дозволе од власти”, указао је владика Амфилохије.

Он је рекао да се никад није десило до данас да пријете да прогоне оне који немају држављанство.

“Они су дошли да уграђују свој живот у цркву, не да разарају Црну Гору. Шта је за Црну Гору - разарање свих предузећа и сад треба и храмове разорити. Је ли то за Црну Гору”, упитао је владика Амфилохије.

Он је рекао да су из Митрополије црногорско-приморске годинама тражили дозволу за Михољску превлаку и друге храмове.

Он је додао да ће зато бити настављене “братољубиве литије, поштујући и здравствене прописе”.

“Иако нису дали истинско обећање да ће промијенити закон, ја се и даље надам. Јер ако неће, за такву власт народ не треба да гласа. Црногорци никад за такву власт нису гласали без из страха, али страха нема више”, поручио је митрополит Амфилохије.

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици вечерас је, по благослову митрополита црногорско-приморског Амфилохија, служен молебан Пресветој Богородици уз присуство великог броја вјерника.

Прочитан је и проглас Епархијског савјета Српске православне цркве у Црној Гори у којем је најављен почетак литија за недјељу, 14. јун, у свим градовима Црне Горе уз поштовање свих мјера везаних за пандемију вируса корона.

Испред храма се након молебана окупило више од стотину свештеника и монахиња, а на платоу се окупило и око стотину грађана.

Епидемија искориштена за промоцију властољубља

Власт у Црној Гори епидемију вируса корона користи за промоцију опаснијег вируса - властољубља, а селективном примјеном обесмишљене су мјере заштите против вируса, наводи се у поруци Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори, која је вечерас прочитана вјерницима испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

“Иза нас је година дана од Тројичинданске заклетве да ћемо бранити светиње и пола године борбе. Прошло је мјесец дана од захтјева за преговоре. Нема одговора од премијера, што јасно показује да договора нема и да почињу са спровођењем дискриминаторског закона”, истиче се у поруци.

Из Епископског савјета навели су да су дужни да о свему обавијесте релевантне међународне адресе о дуплим аршинима и да закон није једнак за све.

“Селективном примјеном обесмишљене су мјере заштите против вируса. Власт вирус користи за промоцију опаснијег вируса - властољубља”, указали су из Епископског савјета.

У поруци се наводи да црногорска власт поспјешује и вјерску нетрпељивост у срединама гдје православни народ чини мањину.

Из Епископског савјета потврдили су да протест због неправде настављају мирним молитвеним литијама које ће кренути од недјеље, 14. јуна, у храмовима у свим црногорским градовима, “истим улицама гдје су била и друга окупљања и прославе државног празника”.

“Позивамо представнике Владе и скупштинске већине да одустану од једностраних ината и да државу градимо заједнички”, наглашава се у поруци Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, коју је испред Саборног Храма Христовог Васкрсења монаштву и вјерном народу прочитао свештеник Мирчета Шљиванчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана