Митрополит Амфилохије: Народ говори језиком правде

Срна
Митрополит Амфилохије: Народ говори језиком правде

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је предводио молитвену литију у Подгорици, рекао да народ у литијама говори језиком правде и да актуелна црногорска власт треба да зна да је свака власт привремена.

“Нити су они Црна Гора, нити сам ја Црква, него овај народ говори језиком Божијим. Глас овога народа је глас Божији”, рекао је митрополит Амфилохије пред више десетина хиљада вјерника, који су се зауставили испред зграде Скупштине.

Владика Амфилохије је навео да литије превазилазе братомржњу, да народ од Скупштине и посланика траже да их спаси од усвојеног Закона о слободи вјероисповијести, а Црну Гору “од изгубљеног образа”.

Митрополит црногорско-приморски је рекао да је пропало све што је усвојено на “атеизму, на богоубиству и братоубиству”, те поновио да државом управљају атеисти.

Митрополит Амфилохије заједно је са епископом диоклијским Методијем предводио литију од више десетина хиљада вјерника, међу којима је шездесетак универзитетских професора.

Претходно је у Саборном храму Христовог Васкрсења служен молебан.

Протојереј ставрофор Дарко Ђого рекао је у Плужинма да су током историје забиљежена многа безумља, али да су послије дуге и тешке борбе побјеђивали народ, Црква и православље.

Ђого, декан Богословског факултета из Фоче, истакао је да народ мора, без обзира шта га чека, бити јак попут својих предака који су оставили потомцима име, образ, икону и славу, да би и они то исто могли да оставе својој дјеци.

Након његове бесједе кренуо је молитвени ход, а народ, који је у рукама носио иконе и свијеће, предводили су Ђого, игумани Пивског и Манастира Заграђе Јефтимије и Лазар и плужински парох Мирослав Михаиловић.

Молебан је служен и у Бијелом Пољу, а потом је градским улицама града прошла литија. Вјерници су у литији носили икону Богородице Јерусалимске до храма Светог Николе у Никољцу.

Великој бјелопољској литију придружиле су се литије које су раније кренуле из Гранчарева, Расова, Сутивана, Његњева, Затона и Лопара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана