Митрополија загребачко-љубљанска позива да се помогне

Срна
Митрополија загребачко-љубљанска позива да се помогне

БЕОГРАД - Митрополија загребачко-љубљанска Српске православне цркве (СПЦ) позива све људе добре воље да помогну страдалим у земљотресима који су протекла два дана погодили хрватске градове Петрињу и Сисак.

Донације је могуће уплатити на сљедећи рачун: Српска православна црква у Хрватској, Епархија загребачко-љубљанска Сбербанка д д Варшавска 9, 10000 Загреб, Хрватска SWIFT/BIC: VBCRHR22 HР09 2503 0071 5100 0060 0, са назнаком : Помоћ страдалима у потресу.

У мјери у којој је могуће, Митрополија загребачко-љубљанска наводи да ће, као и друге хришћанске заједнице, помоћи породице страдалих, остајући, као и увијек током историје, уз свој народ.

“Нека ова молитва охрабри напоре у том смеру, те нека у овом тешком тренутку доброта и љубав довитљиво досегну до свакога коме је помоћ потребна”, истиче се у саопштењу Митрополије.

У саопштењу, које је потписао митрополит загребачко-љубљански Порфирије, наводи се да је у дане глобалног искушења кроз које пролази цијело човјечанство, распето између очувања себе и ближњег у условима тешке пандемије, становништво у Хрватској задесила још једна несрећа.

Митрополит напомиње да су Петриња и Сисак погођени серијом разорних земљотреса, усљед чега су оштећени бројни вјерски, стамбени и пословни објекти, а многи људи су остали без крова над главом, док су неки, нажалост, остали без својих најближих.

Због великих оштећења на храму Свете Петке и парохијском дому у Сиску, као и на храму Светог Спиридона и парохијском дому у Петрињи, српски свештеници са својим породицама приморани да напусте ова мјеста богослужења и становања.

“Међутим, упркос свему што нас у последње време сналази, ми верујемо Светом апостолу Павлу који нам је преко древних Коринћана поручио да нас није снашло оно што издржати не можемо”, наводи митрополит Порфирије.

Зато, каже митрополит, “нека и ове тешкоће, буду схваћене као огањ у којем ће сјајније од злата заблистати наша вјера хришћанска”.

Он је навео да их треба разумјети као “позив нашој доброти, солидарности и љубави”, те да треба покушати потом да другачијим очима гледамо на свакодневни живот.

Митрополит је рекао да ово искуство, иако трагично и болно, треба да нас “умудри да се другачије односимо према неспоразумима који нас сналазе у вријеме добра и понекад нас тако лако одвраћају од љековите снаге Божијег мира и вјечног смисла.

“Дубоко саосећајући са родбином жртава и молећи се да им Господ подари своје Царство небеско, у којем вечно траје радост гледања лица Његовог, такође се молимо за што бржи повратак погођеног становништва у своје домове”, навео је митрополит

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана