Митрополија црногорско-приморска: Враћање Његошеве капеле на Ловћен цивилизацијско питање

Срна
Foto: Срна

ПОДГОРИЦА-Враћање цркве Светог Петра Цетињског на Ловћен, која је порушена прије 50 година, треба да буде цивилизацијско, а не идеолошко, посљедично-политичко питање, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

"Страдање Ловћенске цркве има дубоке духовне узроке, све вријеме, па и данас... Тада је склоњен један симбол, да би на његово мјесто био постављен други, њему опречан. То је био обрачун неопаганства са православним хришћанством", истакао је парох барски Јован Пламенац на конференцији за новинаре организованој поводом 50 година од разарања Његошеве капеле на Ловћену.

Пламенац је подсјетио да је у августу и почетком септембра 1972. године порушена црква Светог Петра Цетињског на Ловћену, а да је још 1952. године објављено да је Влада Црне Горе понудила Ивану Мештровићу да изради споменик Његошу и да је он ту понуду прихватио.

"Још је тада одређено да се споменик Његошу гради на Ловћену и да он буде маузолеј", рекао је Пламенац.

Он је подсјетио да је градња маузолеја почела 1970. године, да су многи били против рушења капеле и изградње маузолеја, а многи су и подржали тврдећи "да она није оригинална него да ју је изградио краљ Александар Карађорђевић".

Пламенац је рекао да је митрополит црногорско-приморски Данило Дајковић, у вријеме када су 1972. године рушили цркву на Ловћену отишао у Швајцарску јер, како је додао, никако није могао да буде сагласан са тим, а тада су против њега организоване једине демонстрације у комунистичкој Црној Гори.

Из Митрополије су навели да ће о истој теми у сриједу, 27. јула, бити организован и округли сто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана