Митрополија црногорско-приморска: Политичке странке не руководе литијама нити животом цркве

Срна
Митрополија црногорско-приморска: Политичке странке не руководе литијама нити животом цркве

ЦЕТИЊЕ - Митрополија црногорско-приморска поручила је да ниједна политичка странка или коалиција не организује и не руководи литијама нити животом Цркве у Црној Гори.

Црква се не бави политиком, али то не значи да ће се одрећи својих Уставом загарантованих права, напоменуто је из Митрополије.

У саопштењу напоменули да се неистинитим оптужбама да се “Црква бави политиком” жели ускратити њена ријеч ради одузимања легитимног права да се обраћа вјерницима и јавности не само по питању односа Цркве и државе него и најширих друштвених тема.

Из Митрополије су нагласили да “мирне и достојанствене литије” не представљају ванинституционални облик борбе који Црква води против државе, како режим упорно обмањује јавност, него су организоване у складу са законским одредбама и у службеној комуникацији са надлежним државним органима.

Позвали су припаднике политичких странака да се уздрже од било какве политизације и својатања литија ради остваривања политичке користи, јер би такво понашање представљало злоупотребу и гријех.

Према наводима Митроплије, низ незаконитих акција појединих државних органа против Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори, посебно откако је усвојен Закон о слободи вјероисповијести, покушава се оправдати неистинама којима се Митрополија и епархије приказују као “антидржавни елементи”, а свештенство и монаштво као “реметилачки фактор који угрожава националну безбједност и неависност Црне Горе”.

У то, како наводе, спада и најновији, у историји Црне Горе незапамћени, прогон православног свештенства и монаштва.

Подсјетили су да су пет дана послије референдума о независности Црне Горе 26. маја 2006. године признали и уважили њену државну независност, као и да је митрополит Амфилохије 1. децембра 2006. године ову одлуку званично уручио тадашњем предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу, а 2012. године тадашњем министру полиције Ивану Брајовићу “пријаву вјековног постојања и стања Православне цркве у Црној Гори”.

“Због тога смо запањени упорном тврдњом власти да наша Црква није регистрована у Црној Гори”, додају из Митрополије.

Митроплија у саопштењу наводи да неправда и селективно поступање државних органа искључиво према СПЦ представља један од кључних проблема у односима државе према Цркви, која је преко Правног савјета, не једном, тражила правну заштиту и бранила угрожена уставна права.

На тај начин су, додају, исказали не само однос поштовања и признавања државе и њеног правног система него и универзалних вриједности морала, правичности и правде, а умјесто тога сваки пут су добијали нова насиља и атаке на Цркву.

“Очекујемо од државних власти Црне Горе да испоштује Митрополију и православне епархије СПЦ у Црној Гори макар у мјери коју одређују Устав и правни поредак, а не да са највиших државних адреса и са конгреса политичке партије, уз директно кршење Устава, најављују формирање своје партијске цркве”, поручују из Митрополије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана