Мистериозна смрт: Сплитски менаџер убијен шест дана послије нестанка

Агенције
Мистериозна смрт: Сплитски менаџер убијен шест дана послије нестанка

Сплит - Хрватски истражитељи и даље покушавају сложити мозаик око посљедњих дана покојног Баслеровог менаџера Жељка Домљановића (42), а највећа је енигма гдје се налазио од 21. фебруара, када је пријављен његов нестанак, па до 27. фебруара, што је службено установљен датум смрти, преносе агенције.

Домљановићево тијело пронађено је 1. марта у његовој “шкоди фабији”, у мору код трајектног пристаништа Жигљен на отоку Пагу.

Обдукцијом је установљено да је тијело у мору било три дана те је службеним датумом смрти утврђен 27. фебруар.

То ствара временску рупу од пуних шест дана те се не може са сигурношћу рећи гдје се Домљановић налазио прије него што је, како се нагађа, убијен.

Када је тијело пронађено, личко-сењска полиција саопштила је да на њему нема трагова насиља, али обдукција је показала да је Домљановић преминуо због једног снажног ударца у главу с десне стране, изнад сљепоочнице.

На тијелу, осим једне мање огреботине на потиљку, нису пронађени други трагови који би могли послужити истражитељима.

Положај тијела је указивао на то да Домљановић није убијен прије пада у море, али се није ни утопио, јер у плућима није пронађена вода.

Како је тешко да би такве повреде главе настале приликом ударца о, рецимо, шпфершајбну приликом пада аутомобила у море, јер су с десне стране, а тијело је било везано појасом, почело се сумњати да је Домљановић жртва убиства.

Уз то, много је сумњивих чињеница које на први поглед немају смисла.

За почетак, Домљановићеви колеге и породица знали су да му је аутомобил тог дана “на резерви” с бензином.

Према евиденцијама бензинских пумпи, Домљановић није уочен ни на једној, а нема ни трага о плаћању бензина кредитном картицом.

Поставља се питање како је успио прећи неколико стотина километара од Сплита до Пага без горива.

Још је једна нелогичност у мјесту проналаска.

Покојни менаџер није имао никакве везе с отоком Пагом, слободне тренутке често је проводио на Корчули, на којој су га безуспјешно тражили и полицајци.

Занимљиво је и да је аутомобил у тренутку пада у море био угашен, а да у близини нема низбрдица, па је питање да ли је неко “помогао” аутомобилу да се сурва у море код пристаништа.

Сва су врата и прозори били затворени, осим гепека који је био отворен.

У пепељари су биле двије СИМ картице и мобилни телефон растављен од батерије, што објашњава зашто сигнал уређаја није лоциран, а нађена је и једна картица за телефонску говорницу.

Ствар додатно отежава чињеница да су тијело и аутомобил провели најмање два дана у мору, због чега је можда уништен дио вриједних материјалних трагова.

Током прве обдукције вјештак Ана Крвавица није изузела узорке за токсиколошку анализу па је породица затражила да се учини још једна обдукција коју је направио Антонио Алујевић из КБЦ-а Сплит на дан сахране, 6. марта.

Налази те обдукције још нису познати.

Поставља се и питање мотива.

Према исказима породице, пријатеља и колега, покојни Домљановић био је неконфликтна особа која није имала непријатеља.

Сплитом се говорило о његовим коцкарским дуговима, али тешко да би то могао бити мотив с обзиром на то да је “коцкао” углавном преко интернета, и то с мањим износима.

Није се жалио на друге проблеме.

Према писању сплитског дневника “Слободна Далмација”, неименовани риболовац примијетио је аутомобил у мору те сриједе, 27. фебруара, на дан Домљановићеве смрти.

Обавијестио је посаду трајекта и особље киоска за продају карата, али нико није ништа учинио.

- Погледао је с висине и рекао да је то бицикл. То ме разочарало – рекао је он.

Да су тијело и аутомобил извучени истог дана, шансе за квалитетније изузимање трагова биле би значајно боље, а самим тиме и истрага би могла брже доћи до важних информација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана