Мистерија заразе на црногорском приморју: Мјесецима не могу да установе узрок обољевања 32 особе

ГС
Мистерија заразе на црногорском приморју: Мјесецима не могу да установе узрок обољевања 32 особе

Мјесецима у Црној Гори нико не зна шта је узрок заразе која кола у неколико градова. Највећи број обољелих настањен је у општини Херцег Нови (22), затим слиједе Котор (4), Тиват, Будва и Никшић (по два обољела), један обољели је из Подгорице, а оболио је и један страни држављанин.

Из Института за јавно здравље подгоричком “Дану” је саопштено да су од почетка године регистровали 34 инфекције вирусом хепатитис А, односно жутицом и да је обољење потврђено у шест градова.

Истичу и да је истраживање хепатитиса А у току те да су инспекције у више наврата излазиле на терен. Према подацима из которске болнице, у тој установи се лијечи шест пацијената.

– Од 1. јануара 2022. године, закључно са 10. октобром 2022. године, у Центар за контролу и превенцију заразних болести Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ) су стигле 34 појединачне пријаве обољевања од хепатитиса А. Сви случајеви су у вези са епидемијама у Херцег Новом. Истраживање епидемије хепатитиса А је у току. Извор од ког је потекла епидемија, и поред опсежних испитивања, још није откривен. Међутим, треба имати у виду да се у највећем броју случајева (код епидемија хепатитиса А широм свијета), и поред исцрпног истраживања епидемије остане без одговора на питање шта је био извор инфекције – истичу из Института.

Обољевају и дјеца и одрасли

На питање да ли постоји бојазан да се епидемија рашири и угрози остале градове, наводе да службе спроводе мјере превенције.

Треба напоменути да је ово “болест прљавих руку” и најчешћи пут преноса инфективног агенса је феко-орални. Вирус хепатитиса А улази кроз гастроинтестинални систем човјека гдје се из слузнице црева крвљу шири до јетре. У јетреним ћелијама долази до умножавања вируса. У том стадијуму вирус се излучује столицом ван организма, преноси Дан.

Након што доспије у спољашњу средину, неадекватним хигијенским поступањем, преко прљавих руку се вирус може унијети у организам осјетљиве особе. Чест извор инфекције су контаминирана храна (сирово воће и поврће, шкољке које се узгајају у загађеној води, а нису довољно термички обрађене) и контаминирана вода за пиће или лед. Болест се може проширити и блиским контактом са зараженом особом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана