Мировић: Српски народ уградио највише живота у побједи над фашизмом

Срна
Мировић: Српски народ уградио највише живота у побједи над фашизмом

ИРИШКИ ВЕНАЦ - Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је данас, поводом обиљежавања Дана устанка народа Србије у Другом свјетском рату, да је српски народ поднио највећи број жртава у побједи над фашизмом на простору бивше Југославије.

“Тиме се српски народ сврстао у ред великих, храбрих и поносних народа који су злу фашизма стали на пут и спречили га да завлада светом”, рекао је Мировић на Иришком венцу гђе је обиљежен 7. јул - Дана устанка народа Србије у Другом свјетском рату.

Он је додао да се данас одаје почаст најузвишенијим и најтрајнијим људским вриједностима - слободи, родољубљу, храбрости и спремности на жртву.

“Сви који су били део те велике борбе и велике победе правде, слободе и човечности над злом фашизма заслужују искрено дивљење, најдубље поштовање и вечну захвалност”, рекао је Мировић.

Он каже да је “пламен зла” 6. априла 1941. године дошао је у Србију без најаве и објаве рата.

“Војска нацистичке Немачке бомбардовала је тог датума Београд, чиме је започета крвава епопеја Другог светског рата. Сетимо се капетана Берића, који је свој живот дао командујући бродом Драва. Сетимо се свих жртава, а само у Срему их је било готово 40.000 и то је податак који говори колика је била наша жртва у борби против фашизма”, рекао је Мировић.

Предсједник Савеза удружења бораца народно ослободилачког рата /СУБНОР/ АП Војводине Јово Барошевчић уручио је покрајинском премијеру плакету за допринос раду и афирмацији СУБНОР-а на његовању слободарских традиција и културе сјећања.

Устанак у Србији у Другом свјетском рату почео је 7. јула 1941. године када је Живорад Жикица Јовановић Шпанац са својом четом у Белој Цркви код Крупња убио српске жандаре наредника Богдана Лончара и каплара Миленка Браковића.

Тај догађај и датум комунистичке власти нове Југославије искористиле су за установљавање Дана устанка народа Србије. /крај/слк/фото
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана