Миро Церар нови мандатар

Агенције
Миро Церар нови мандатар

Љубљана - Три странке које планирају да напусте или су већ напустиле словеначку владајућу коалицију предложиће за мандатара нове прелазне владе професора уставног права Миру Церара, сина некадашњег гимнастичарског првака Мирослава Церара, објавили су данас словеначки медији.

Позивајући се на незваничне информације из редова Грађанске листе (ДЛ), која је напустила владу премијера Јанеза Јанше, Демократске странке пензионера (ДеСУС) и Словеначке народне странке (СЛС), које намјеравају да учине исто, љубљанско "Дело" је у свом електронском издању у понедјељак увече објавило да је изгледно да ће оне кандидовати Церара, када обезбиједе довољну нову већину у парламенту.

Миро Церар млађи је син некадашњег олимпијског и свјетског првака у гимнастици Мирослава Мире Церара, који је адвокат и некадашње министарке правде и државне тужитељке Зденке Церар.

До сада су се као могући кандидати те три странке за мјесто новог мандатара најчешће помињали бивши гувернер словеначке централне банке Франце Архар и предсједник индустријске групе "Колектор" Стојан Петрич.

С обзиром на то да Јанша не размишља о оставци због оптужби антикорупцијске комисије, странке које његову коалицију напуштају или су то већ учиниле намјеравају да у парламенту предложе изгласавање "конструктивног неповјерења" Јаншиној влади.  Уставом је та могућност предвиђена, под условом да странке које то желе морају да предложе за мандатара владе особу за коју мисле да ће добити више од потребне половине гласова.

Прихватање таквог предлога у парламенту аутоматски значи и изгласавање неповјерења ранијој влади, а нови мандатар приступа формирању нове.

Према писању словеначких медија три странке рачунају на коалицију са странком Позитивна Словенија (ПС), која има највише посланика у парламенту.

ДЛ, ДеСУС и СНС, међутим, захтијевају да се градоначленик Љубљане Зоран Јанковић, кога је антикорупцијска комисија заједно са Јаншом у јануару оптужила за прикривање свог стварног имовинског стања, у потпуности повуче са мјеста челника ПС, како би са том странком преговарале о формирање нове прелазне владе.

Јанковић

Јанковић, који се послије извјештаја антикорупцијске комисије само привремено повукао са мјеста предсједника ПС до сљедећих партијских избора, у понедјељак увече је одлучно одбио да се у потпуности повуче са те функције.

- Пустимо њих да сами саставе владу... Они би требало да преузму одговорност за помагање у успостављању владе Јанеза Јанше, чији је програм изразито лош за земљу - истакао је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана