Мирко Рашковић током рата одавао податке Хрватској

Срна
Мирко Рашковић током рата одавао податке Хрватској

Загреб - Мирко Рашковић, који је недавно иступио из Самосталне демократске српске странке /СДСС/, током рата је за хрватску страну прикупљао податке о српској војсци, пише хрватски недјељник "Телеграм".

Ово се наводи у документу хрватске Безбједносно-обавјештајне агенције, који нема ознаке тајности, а који је потписао тадашњи директор агенције и актуелни предсједник ХДЗ-а Томислав Карамарко.

Овај документ, који је објавио "Телеграм", био је основ за Рашковићеву пензију хрватског ратног ветерана, преноси портал "Индекс".

Објава документа је важна, јер се Карамарко до недавно бранио тврдњом да никада није потписао увјерење о Рашковићевом ратном путу.

У ХДЗ-у не демантују објављени документ и Карамарков потпис, али тврде да он није смио да буде објављен јер је ријеч о обавјештајном раду о којем се не може отворено говорити.

"Овдје није пресудно ко је шта потписао, већ да ли је неко у одсудном часу радио за Хрватску или против ње. Овдје је ријеч о томе да неко обавјештајну дјелатност у прошлости и храброст и лојалност једног човјека према хрватској држави јефтино користи у дневнополитичке сврхе", оцјењују из ХДЗ-а.

Рашковић је на недавне страначке консултације код хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић дошао мимо потпредсједника СДСС-а Милорада Пуповца и није желио да прихвати одлуку страначког руководства, које је дало подршку коалицији Хрватска расте и мандатару Зорану Милановићу.

Врх СДСС-а оптужује ХДЗ за притисак због чега је Рашковић повукао потпис за лијеву коалицију Зорана Милановића и СДП, док ХДЗ, са друге стране, тврди да су притисак вршили из СДП-а.

Пуповац је након консултација изјавио да постоје озбиљне индиције да је ријеч о организованој пљачки мандата СДСС-а и да би то институције требало да истраже, а Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминалитета потом је наредила истрагу куповине посланичких мандата.

Рашковић је поднио оставку на функцију замјеника шибенско-книнског жупана из редова мањина и иступио из СДСС-а.

Одмах послије консултација, предсједник СДСС-а Војислав Станимировић рекао је да не искључује могућност да се разлог за ово крије у Рашковићевом ратном путу, односно увјерењу којим је остварио хрватску војну пензију, а које је потписао Карамарко.

Предсједник ХДЗ-а је то демантовао, тврдећи да није ништа слично потписао.

СДСС је на парламентарним изборима у Хрватској освојила три мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана