Мирјана и Фљури без љубоморе и свађа живе са једним мужем и дванаесторо дјеце

Blic.rs
Мирјана и Фљури без љубоморе и свађа живе са једним мужем и дванаесторо дјеце

Рожаје - Породица Агима Османија је са Косова избјегла у Рожаје прије 13 година и чини је 15 чланова - дванаесторо дјеце, Агим и његове двије жене. Старија супруга Фљури (38) родила му је осморо, а млађа Мирјана (36) четворо дјеце. Њих двије се веома добро слажу.

Петнаесторо Османија живи у трошној бараци коју чине двије просторије. Фљури тврди да она више неће рађати, али Мирјана није сигурна.

- Због сукоба на Косову смо прије 13 година побјегли у Рожаје, гдје и данас живимо. Иако у лошим условима, другог избора немамо. О повратку у Пећ нема ни говора, тамо би нам и животи били угрожени. Овдје бар имамо мир и слободу, а хљеба ће бити. Још немамо држављанство, али сналазимо се некако, јер тамо више није било живота за нас - каже Агим Османи, глава петнаесточлане породице.

Фљури каже да је обољела због немаштине и тешког живота.

  - Постала сам и нервозна. Сву преосталу снагу сам посветила кући и дјеци, како мојој, тако и Мирјаниној - каже Фљури.

 Агим Османи прича да је Мирјана у заједничком домаћинству већ 13 година. Фљури додаје да је вријеме учинило да постану најбоље пријатељице.

- Нисам љубоморна. У почетку сам била и љубоморна и несрећна, али је то сада прошло. Нисам имала гдје да одем, а онда сам се сабрала и схватила да је боље да останем ту него на улици. Нема потребе враћати се у прошлост. Можда је Бог за нас управо такву судбину одабрао. Нема назад - каже је Фљури.

Фљури: Сада више волим Мирјану него Агима

Што се мужа тиче, Фљури каже да га је посљедњих година препустила Мирјани.

- Поклонио ми је највеће богатство, осморо дјеце. Шта ће ми више. Сада више волим Мирјану него њега. На први поглед ми се Мирјана учинила премлада, што ме нервирало, али послије, када смо почеле да живимо заједно и преживљавамо све животне проблеме, прихватила сам је као сестру. Јако ми је жао што се мучи, као и сви ми. Посебно је тешко са болесном дјевојчицом, надамо се да ће оздравити - каже Фљури.

Мирјана је у почетку мислила да никада неће моћи да живи са Фљури, али је с временом, каже, схватила да јој је живот то наметнуо и да се не може другачије. Љубав и поштовање између двије жене се осећало све време посете „Блица Црна Гора” тој породици. Утркивале су се која ће оној другој више помоћ.

- Када сам се удала за Агима знала сам да има другу жену. Плашила сам се како ћу бити прихваћена. Међутим, све је протекло и боље него што сам очекивала. Нас двије смо се лијепо сродиле. Понекад човјек ни не сања на шта би све могао да се навикне - каже Мирјана Мирјанина седмогодишња дјевојчица има сметње у развоју, док су остала дјеца здрава.

- Не може ни да прича ни да хода. Успјели смо преко телевизије да се изборимо да конзилијум засједа и пошаље нас у Луксембург на лијечење. Вјерујем да цурица тамо може бар да прохода, само нам треба средстава за то - каже Мирјана.

У изнајмљеном стану Османија има пет кревета, телевизор и мали плакар за дјечију гардеробу коју донесу комшије. На поду су остарели теписи, а папир умјесто завјеса служи као изолација. На шпорету пет огромних лонаца са водом коју доносе са оближњег извора. Обложили су кућу папиром како би им било топлије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана