Министри албанске ДУИ понудили оставке због увођења Бугара у македонски Устав

Танјуг
Министри албанске ДУИ понудили оставке због увођења Бугара у македонски Устав

СКОПЉЕ - Највећа странка албанске мањине у Сјеверној Македонији, Демократска унија за интеграцију (ДУИ), понудила је оставке својих министара уколико опозициона ВМРО-ДПМНЕ буде гласала за амандмане везане за увођење Бугара у македонски Устав.

Предсједник странке Али Ахмети подсјетио је да је ВМРО-ДПМНЕ подршку уставним измјенама условио изласком ДУИ из владе, додавши да се Сјеверна Македонија налази у критичној фази европске будућности, те да велике одлуке захијтевају политичку, националну и државну одговорност и жртве.

-Министри и владини функционери из редова Демократске уније за интеграцију подносе оставке на функције на којима се тренутно налазе. Оставке се аутоматски материјализују у тренутку када опозиција буде гласала за уставне амандмане - написао је Ахмети на Фејсбуку, преноси македонски јавни сервис МРТ.

Навео је да ДУИ брани националне интересе, а да власт све више губи подршку одлагањем гласања о промјени Устава.

-Једини излаз су ванредни парламентарни избори - поручио је Ахмети.

Почетком јуна, предсједник ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је на састанку са македонским премијером Димитром Ковачевским поставио услов да ДУИ мора да изађе из владе.

Сједница парламента заказана је за 18. август, а на њој ће бити разматран приједлог владе да приступи промијени Устава, након што тај приједлог буде прошао Одбор за уставна питања. Расправа у Скупштини може да траје до 10 радних дана, а потребно је најмање 80 гласова да би се у првој фази гласало о потреби промјене Устава. Сјеверна Македонија је у јулу 2022. године почела прву фазу преговора са Европском унијом, али да би почела да отвара поглавља, мора да унесе бугарску мањину у Устав.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана