Министар унутрашњих послова Хрватске: Чиста провокација парламентараца ЕУ

Срна
Министар унутрашњих послова Хрватске: Чиста провокација парламентараца ЕУ

ЗАГРЕБ - Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је да покушај четворо европарламентараца да дођу до контролне тачке на граници са БиХ представља још једну у низу провокација везаних за поступање хрватске полиције у испуњавању својих задатака, а то је заштита границе.

"Полиција најоштрије осуђује непоштивање закона Хрватске и покушај дискредитовања институција ове земље", рекао је Божиновић вечерас на конференцији за новинаре и нагласио да није била у питању службена делегација ЕУ већ приватни аранжман.

Он је истакао да нема тога ко може ући у Хрватску тамо гдје улаз није допуштен.

"Чему онда гранични прелази међу државама, ако нетко има или се позива на право уласка преко ријека или шума? Уколико неко испуњава усове за међународну заштиту тај ће доћи на гранични прелаз. Ми ћемо то ЕУ институцијама објаснити", рекао је Божиновић.

Министар је указао да су хрватски политичари осудили поступање хрватске полиције, изашли су с некаквим оптужбама, а није им пало на памет да питају МУП.

"Они бране парламентарце који су хтјели заобићи хрватски закон, унапријед им је речено да не могу и сада нас нападају, а ови домаћи им дају за право. Е ја то не могу разумјети да хрватски национални интерес није на првом мјесту", рекао је министар који је оштро осудио реакцију опозиције.

Министар Божиновић истакао је да то није била делегација која је дошла испред ЕУ парламента.

"То је страначка ствар. Ми прикупљамо још неке информације, а реакције према европским институцијама ће услиједити, но још имамо ствари о томе шта се догађало с стране границе БиХ, будући да је истовремено био неки покрет миграната према тачки гдје су ти заступници требали доћи и вјероватно би се догодио неки перформанс", рекао је Божиновић.

Хрватска полиција спријечила је четири европарламентарца јуче да дођу до контролне тачке на граници са БиХ на којој се иначе зауставља улазак миграната у Хрватску.

Циљ посјете европарламентараца био је видјети како Хрватска поступа према мигрантима, а италијански "Авенир" пише да је ситуација у шуми била прилично напета, те да је полиција јурила потпредсједника Комисије ЕУ за грађанска права Пјетра Бартола и његове колеге како би их спријечила да дођу на мјесто контроле, гдје мигранти углавном буду спријечени да уђу у Хрватску.

Полиција је зауставила ту групу на 200 метара од границе и рекли су им да не могу незаконито прећи границу.

Начелник Управе за границу и помоћник главног равнатеља полиције Зоран Ничено потврдио је на конференцији за новинаре да је европарламентарце седам полицајаца зауставило и препријечило им пут, а у том тренутку су и мигранти жељели прећи границу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана