Милошевић: Поздрав „за дом спремни“ годинама оптерећује хрватско друштво

Танјуг
Милошевић: Поздрав „за дом спремни“ годинама оптерећује хрватско друштво

КНИН- Потпредсједник владе Борис Милошевић изјавио је данас да усташки поздрав „за дом спремни“ већ дуги низ година оптерећује хрватско друштво и да је на нивоу владе постигнут договор да се разговара о иницијативи за његову потпуну забрану, коју је покренула јеврејска заједница.

-Став је и договор и на нивоу владе и коалиције је да разговарамо најесен о иницијативи Јеврејске општине, да видимо на који начин можемо дјеловати као држава, јер смо сви става да се ради о недопуштеном поздраву - рекао је Милошевић на обележавању годишњице од убиства српских цивила у Плавном и Груборима, код Книна.

Према његовим ријечима, требало би да се дође до јасног и недвосмисленог законског рјешења.

-Видимо неуравнотежену судску праксу и мислим да би било добро помоћи судовима да имају јасан законодавни алат приликом поступања у таквим предметима - рекао је Милошевић, пренијела је загребачка Н1 ТВ.

Српско народно вијеће (СНВ) и Вијеће српске националне мањине шибенско - книнске жупаније данас одржава комеморацију за цивилне жртве рата убијене током и након војно-полицијске акције Олуја у селу Плавном и његовом засеоку Грубори.

Комеморација је у Плавном одржана поред крста постављеног за жртве цијелог тог села, а настављена је у његовом засеоку Грубори, код спомен обележја постављеног за тамошње жртве.

Комеморацији су, поред Милошевић присуствовали посланик и предсједник СНВ Милорад Пуповац, посланица СДС С Ања Шимпрага, изасланик предсједника Србије Веран Матић, као и представници Книна и жупаније шибенско - книнске.
Милошевић је примјетио да се у овој години нису направили некакви тектонски помаци и тешко је,казао је, након 26 година направити револуционарне искораке.

- Људи су створили животе негдје на другом мјесту. На примјеру Грубора хтјели смо као влада да покажемо да стојимо иза својих ријечи и да стварамо предуслове за повратак становништва. Ту имамо подршку локалне самоуправе, жупаније и Града Книна - рекао је Милошевић.

У Груборима су 25. августа 1995. припадници АТЈ Лучко починили злочин над шестеро српских цивила.
Жртве су: Милош (Марка) Грубор (1915) - убијен у породичној кући, Марија Грубор (1905) - спаљена је у породичној кући, Милица (Стеве) Грубор (1944) - убијена,  тијело је пронађено иза породичне куће, Јово (Јована) Грубор (1930) - усмрћен убодним ранама, а тијело је пронајдено иза породичне куће, Ђуро (Луке) Карановић (1954 -, убијен је иза једне куће у засеоку, док се за Јована (Дамјана) Грубор, тада старог 73 године не зна како је страдао, па се претпоставља да је изгорио заједно са кућом.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана