Милошевић: Пенава шаље лошу поруку, јер је у Вуковару трећина Срба

Срна
Милошевић: Пенава шаље лошу поруку, јер је у Вуковару трећина Срба

Београд - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Борис Милошевић изјавио је да градоначелник Вуковара Иван Пенава, када се противи широј употреби ћирилице, шаље лошу поруку, јер је сваки трећи становник овог града Србин.

“Ћирилица је симбол Срба и ако кажете да је један симбол непожељан, ако ви њега етикетирате као агресорски, злочиначки, да он вријеђа осећаје Хрвата – онда то дефинитивно није добар почетак за дијалог, то није добар почетак ни за шта”, рекао је Милошевић за Радио-телевизију Србије.

Он је истакао да је Пенава градоначелник свих који живе у Вуковару, да се од њега очекује одговорно понашање, без дизања тензија.

“Али, очекујемо и поштовање Устава, уставног закона и одлука Уставног суда”, рекао је Милошевић.

Милошевић је подсјетио да је у Хрватској 1991. године било скоро 600.000 Срба, а да их је данас за 400.000 мање, те оцијенио да бити Србин у Хрватској значи “носити лошу етикету”.

Он је нагласио да су искуства Срба у вези са обиљежавањем акције “Олуја” трауматична, те подсјетио на раније маршеве црнокошуљаша, узвике “За дом спремни” и директне пријетње, чега прошле године није било, а не очекује се, каже, ни ове године.

Милошевић је рекао да би било добро када би са властима Хрватске постигли неку врсту заједничке комеморације и обиљежавања и када би се уважили и српски погледи и ставови у погледу и “Олује” и њених посљедица.

На питање коме смета СНВ, Милошевић је рекао да “једном дјелу друштва једноставно смета” и да их желе елиминисати.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава изјавио је средином прошлог мјесеца да није тренутак за унапређење права Срба у Вуковару која се тичу језика и писма, о чему је одлуку донио Уставни суд Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана