Милошевић остао без посланичког имунитета

Танјуг
Милошевић остао без посланичког имунитета

ЗАГРЕБ - Мандатно-имунитетски одбор хрватског Сабора укинуо је данас имунитет бившем потпредсједнику владе из српске мањинске заједнице Борису Милошевићу и дао одобрење за вођење кривичног поступка против њега

Укидање имунитета Милошевићу, који је посланик Самосталне демократске српске странке (СДСС) прошле недеље је затражило Државно тужилаштво, које је против њега у марту покренуло истрагу због подстицања на корупцију, односно незакониту додјелу државних субвенција, у случају покренутом након хапшења министра Дарка Хорвата. Сабор би, како се очекује, о укидању имунитета Милошевићу могао да гласа 1. јула, преноси Хина.

Након тога би Милошевић требало да буде испитан у Ускоку, који ће затим треба да одлучи о подизању оптужнице.

Милошевићев адвокат Анто Нобило раније је истицао да се његов клијент не осећа кривим и да није ушао у казнено-правну зону, јер се залагао за бираце који су га изабрали.

Хорват, који је једини у овом слуцају био 10 дана у истражном затвору, осумњичен је да је 2018. као министар привреде заједно с помоћницом Аном Мандаћ, на подстицај четворо још осумњичених незаконито додјелио 2,6 милиона куна бесповратних средстава привредним субјектима за које је био и лично заинтересован.

Уз Хорвата, Мандаћ и Милошевића у том дјелу случаја осумњичени су и бивши министар Томислав Толушиц, државни секретар Министарства регионалног развоја Велимир Жунац и директрока Управе за потпомогнута подруцја Катица Мишковић.

Из тог случаја је произишла и истрага против министра Јосипа Аладровића који се терети за намештање приликом два запошљавања 2018. и 2019. док је био директор Хрватског завода за мировинско осигурање (ХЗМО).

Након покретања истрага Аладровић и Милошевић су неко вријеме остали на функцијама, што је био први случај да су под истрагом два члана владе, а разрјешени су крајем априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана