Милошевић: Ако је ћирилица провокација, значи да су и Срби провокација

Срна
Милошевић: Ако је ћирилица провокација, значи да су и Срби провокација

Београд - Нови предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Борис Милошевић изјавио је да тврдње да ћирилица преставља провокацију значе да су и Срби провокација у Хрватској.

Милошевић је у интервјуу за београдску “Политику” указао да су у Хрватској поруке мржње према Србима толико дубоко ушле у поре друштва да више готово нико не реагује када осване графит “Убиј Србина”, а српски симболи попут ћирилице стигматизују се као непријатељски.

Он истиче да проблем представља то што је такав однос постао нормалност и напомиње да Срби у Хрватској нису дошли јуче, већ чине интегрални дио друштва, као и сви други њени грађани, при чему је историјски гледано њихов доприност немјерљив и непорецив, јер Хрватска не би била иста без Срба.

Милошевић је рекао да се Србима приписује колективна кривица, стигматизују се и на тај начн се неке ратне ситуације чине још живима.

“Волио бих да могу рећи да смо направили искорак према будућности. Такву констатацију сам можда могао изрећи 2011. или 2012, али након уласка Хрватске у ЕУ ситуација се погоршала”, каже Милошевић.

Он истиче да се Хрватска по питању мањинских права враћа у 90-те године прошлог вијека и да је тешко предвидјети какав ће бити положај Срба у наредних годину до двије.

“Требало би да будемо спремни на најгори сценарио, да имамо ситуацију какву смо имали 2016. године, када су почели смањивати права српској заједници, смањивати или укидати финансирање појединих програма. А то се може догодити”, рекао је Милошевић.

Он наводи да је спреман на то да ће свака његова изјава бити вагана и да ће шта год буде рекао у Хрватској бити сматран државним непријатељем.

Милошевић каже да као нови предсједник СНВ жели да очува простојеће програме, који су се показали добрима и да их можда “освјежи и ојача”, да ојача сарадњу централе са огранцима на терену који су слаби, као и да направи реорганизацију рада и структуре, те да се јаче укључи у пројекте које финансирају европски фондови.

Према његовим ријечима намјера је да се на тај начин привуку и млади, како би се што више активно укључили у српску заједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана