Милорад Пуповац о изјави Колинде Грабар-Китаровић: Злочинце казнити, ријечи нису довољне

Агенције
Милорад Пуповац о изјави Колинде Грабар-Китаровић: Злочинце казнити, ријечи нису довољне

Загреб - Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је јуче да цијени ријечи предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић којима је изразила жаљење и због свих страдалих Срба и истакао жељу да те ријечи почну да дјелују у правцу кажњавања починилаца и признавања цивилних жртава рата.

Пуповац је то рекао након комеморације у Уздољу код Книна за седморо мјештана српске националности које су 5. августа прије 22 године погубиле хрватске снаге, а коментарисао је ријечи које је предсједница изговорила на прослави Дана побједе у Книну.

- Чули смо ријечи предсједнице, као што смо чули ријечи и неких њених претходника, цијенимо то и желимо да те ријечи почну дјеловати у правцима санкционисања починилаца злочина и признавања ових српских жртава на ваљан начин као цивилних жртава рата, јер оне као такве нису признате. То очекујемо и то желимо - рекао је он.

Упитан да ли се његове критике властима због непроцесуирања починилаца злочина над српским становништвом прије 22 године односе и на садашњу Владу, коју су он и СНВ подржали, Пуповац је одговорио да се његова критика односи на "све владе које су пропустиле да учине оно што су им Устав, закон и међународно преузете обавезе, посебно Уставни закон о сарадњи с Хашким судом, налагали".

- Ми од ове Владе, која је непуних годину у кабинету, очекујемо да направи помак на овом пољу и да се санкционишу починиоци злочина у складу са законом и међународно преузетим обавезама - истакао је он.

Новинари су тражили и коментар концерта проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона у Слуњу финансираног, како су рекли, из државног буџета за који је и Пуповац дигао руку.

- Ако је Влада одлучила да финансира неки концерт, онда мора водити рачуна да тај новац буде утрошен онако како треба бити утрошен, а не за величање злочиначког режима какав је био усташки режим за вријеме НДХ - рекао је Пуповац.

Далеко је, истакао је, "од онога што нас је приближило да постоје концерти на којима ће се узвикивати "За дом спремни", или окупљање било којим поводом, а посебно поводом "Олује" на којима ће се чути слављење усташког, фашистичког квислиншког режима".

Само три пријаве

Хрватска полиција је током прославе годишњице "Олује" у Слуњу подигла три прекршајне пријаве, од којих једну због истицања непримјерених симбола.

Такође, прегледаће и снимак концерта Марка Перковића Томпсона да би се утврдило да ли је више особа, у публици и међу извођачима, починило прекршај. Томпсон је концерт пред 15.000 људи започео поздравом "за дом", али не и цијелим усташким поздравом "за дом спремни", а у публици је било много људи који су имали мајице с натписом "за дом спремни".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана