Милорад Момић осуђен на три године затвора

Агенције
Милорад Момић осуђен на три године затвора

Загреб - Жупанијски суд у Вуковару неправоснажно је осудио бившег припадника “Шкорпиона” Милорада Момића на три године затвора због пребијања једног мјештанина села Берак, преносе агенције.

Оптужница је теретила Момића да је 2. септембра 1991. године у селу Оролик испред штаба Територијалне одбране, заједно са још десетак непознатих лица пребио Станка Пенавића из Берка.

Јучерањом одлуком суда Момићу је притвор продужен до правоснажности пресуде.

Момић је ухапшен у фебруару 2011. године у француској у близини Гренобла, гдје је живио под лажним именом Гај Моније, а држављанство Француске је имао од 2006. године.

У екстрадиционом притвору био је до септембра 2011. године када је изручен Хрватској.

Медији у Србији подсјећају да је Момић ухапшен и изручен на основу међународне потјернице за кривично дјело убиства једне жене, док му је суђено за потпуно друго кривично дјело.

У првој оптужници Момић се теретио да у јесен 1991. године у Берку с другима затварао и злостављао Хрвате, да је у импровизованом логору у Берку тукао три жене, а 5. септембра 1991. године пушкомитраљезом убио Кату Гаврановић испред њене куће.

У измијењеној оптужници Момић се теретио само за учешће у пребијању Пенавића за кога се испоставило да није цивил него припадник оружаних снага Хрватске који је дјеловао у илегали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана