Милојко Спајић: Подносим оставку ако се не усвоји будџет Црне Горе

Танјуг
Foto: Агенције

ПОДГОРИЦА - Црногорски министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић изјавио је да ће поднијети оставку уколико скупштина не усвоји приједлог буџета за 2022. годину.

''Спремни смо на компромис. Ја најмање зависим од буџета, он припада грађанима Црне Горе. Уколико се не усвоји буџет не видим своје мјесто у Црној Гори и понудићу оставку премијеру'', рекао је Спајић гостујући у емисји телевизије Вијести. Додао је да, ипак, вјерује да ће буџет бити усвојен, али да све зависи од посланика.

Опозиција у црногорском парламенту је позвала владу да повуче Предлог закона о буџету за 2022. годину из скупштинске процедуре, јер сматрају да је одрживост јавних финансија доведена у питање након одлуке да се избрише могућност да се држава задужи у наредној години за потребе финансирање дефицита. Странке које чине парламентарну већину гласаће за предлог закона, иако немају исто мишљење по питању брисања могућности задужења од 1,4 милијарде евра. Та сума је била планирана за евентуално рефинансирање и отплату дугова, покривање дефицита у наредној години и стварање фискалне резерве у 2023. години, пише дневни лист Вијести.

Уз то, посланици из опозиционих странака, Демократког Форнта (ДФ) и Социјалистичке народне партије (СНП), најавили су да неће одустати од својих амандмана. Такође, демократе, чија су три предлога закона у процедури а нису обухваћени владиним буџетским пројекцијама, сматрају да у буџету постоји позиција за исплату дечјих додатака, пензија и накнади за мајке. Став Министарства финансија је да би се посланичким амандманима и предложеним законским решењима угрозила стабилност јавних финансија и надају се да ће то посланици разумети и подржати у корист грађана. Зато их неће прихватити, наводе Вијести.

Расправа о предлогу закона о буџету у пленуму ће данас бити настављена у парламенту. Укупан буџет (примици и депозити) пројектован је на 2,46 милијарди евра, што је на нивоу овогодишње цифре која износи 2,45 милијарди. Буџетски дефицит у 2022. години је пројектован на 205 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана