Миљевићу у Хрватској осам година доказивали недоказиво

Aгенције
Миљевићу у Хрватској осам година доказивали недоказиво

Сисак - Правоснажним рјешењем Врховног суда Хрватске завршен је један од најдужих судских процеса за ратни злочин на хрватским судовима, јер је након 8 година поступка и 3 поновљена суђења на Жупанијскоме суду у Сиску Радету Миљевићу (69) из Глине потврђена ослобађајућа пресуда.

Миљевић је био оптужен да је 21. септембра 1991. из затвора у Глини извео и припадницима српске војске предао заточене хрватске цивиле Анту Жужића, оца и сина Милана и Борислава Литрића, те Јанка Каурића, који су након тога погубљени на брду Погледићу.

"У судском поступку смо успјели доказати да испитани свједоци и писани докази нису били увјерљиви па је правоснажна пресуда за одбрану била очекивана. Током поступка се дошло и до неколико имена људи који су били укључени у ратни злочин, па чак и саму егзекуцију, па забрињава да нико други није процесуиран. Мој клијент још није одлучио о могућој накнади за вријеме проведено у притвору", рекао је бранилац ослобођеног Миљевића, сисачки адвокат Зорко Костањшек.

Миљевић је ухапшен 9. марта 2006, када је дошао у Глину по накнаду за ратну штету. У првом судском поступку, који је завршио 18. јуна 2007, осуђен је на 14 година затвора, а у поновљеном поступку пред истим судским вијећем 17. децембра 2008. изречена му је неправоснажна пресуда од 12 година затвора.

Међутим, Врховни суд поновно враћа поступак пред измјењено вијеће па је 22. новембра 2012. неправоснажно ослобођен. Након жалбе Жупанијског државног тужилаштва Врховни суд је потврдио пресуду.

Раде Миљевић је у притвору провео 1.773 дана, па је након истека законског рока 9. септембра 2010. био пуштен из затвора и од тада се бранио са слободе. Једно вријеме је, због срчаних проблема, био и у затворској болници, а морао је бити подвргнут и оперативном захвату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана