Миљевац: Већи број Хрвата на пописима за хапшење у БиХ

Срна
Миљевац: Већи број Хрвата на пописима за хапшење у БиХ

Загреб - Предсједник Асоцијације хрватских генерала Павао Миљевац рекао је да има информације да је већи број Хрвата на пописима за хапшење у БиХ, али да се нада да до тога неће доћи.

Миљевац каже да ће, након хапшења 10 некадашњих припадника Хрватског вијећа одбране у Орашју због сумње да су почини ратни злочин над Србима, бити још оптужница против Хрвата.


"По ономе што знамо, процес ће се наставити, али нема смисла дизати панику. Надамо се да ће сви који могу и имају утицај обавити свој посао", рекао је Миљевац за "Јутарњи лист".

Када је ријеч о хапшењу некадашњих припадника ХВО-а у Орашју, Миљевац наводи да је имао одређених информација да ће они бити оптужени.

"Сада се појавио документ да је Сарајево још 2014. послало у Загреб захтјев за међународну правну помоћ у том случају, али је ствар стављена под тепих. Очигледно да ништа није учињено", рекао је Миљевац.

Он наводи да ове "оптужнице покреће Сарајево на захтјев Бањалуке".

"Планирали су да ухапсе 12 људи, то је комплетна команда. Па не може читава команда бити крива. На крају су привели десет људи, јер је један тешко болестан, а другога нису нашли", рекао је Миљевац.

Он каже да је "основни проблем са тим оптужницама да су подигнуте на основу докумената из хрватских архива, који су послати у Сарајево без контроле".

"Упозоравали смо да нашим архивима вршљају разни агенти и узимају документе без селекције. А ако имаш један документ, на њега можеш надоградити шта год ти одговара", тврди Миљевац.

Бивши генерал ХВО-а Жељко Шиљег каже да је циљ хапшења некадашњих припадника ХВО-а у Орашју приказати да је Херцег-Босна злочиначка творевина.

"Ово је далеко шира и дубља прича него што се на први поглед чини. Порука је то и хрватском премијеру Андреју Пленковићу - обећавате да ћете помоћи Хрватима у БиХ, а не можете", рекао је Шиљег за "Глобус".

Он тврди да је хапшењима у Орашју цијели хрватски народ у БиХ, посебно борачка популација, смишљено изложен новим притисцима.

"У ту сврху користи се политичка власт, кроз институције Тужилаштва и Суда БиХ", рекао је Шиљег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана