Миливојевић: Ердоганова посјета БиХ и Црној Гори потврда балканске политике Турске

Танјуг
Миливојевић: Ердоганова посјета БиХ и Црној Гори потврда балканске политике Турске

БЕОГРАД - Најављена посјета турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана Босни и Херцеговини и Црној Гори потврда је да Турска не одустаје од балканске политике и да жели да прошири сферу интереса првом званичном посјетом Подгорици, оцијењује некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Ердоган у петак долази у службену посјету Сарајеву, гдје ће се састати са члановима Предсједништва БиХ, а према незваничним наводима појединих медија турски предсједник ће присуствовати и вјенчању ћерке Бакира Изетбеговића.

Миливојевић каже за Тањуг да је Сарајево ''''традиционално упориште'''' Турске и да треба очекивати континуитет у односима Анкаре и Сарајева и потврду да БиХ спада у интерес Турске, те сматра да је присуство српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика разговорима са Ердоганом ''примјерено'''' интересима Републике Српске јер се, каже, ради се држави са озбиљним интересима и утицајима.

Према ријечима Миливојевића, на дневном реду биће и питања која оптерећују односе у БиХ, прије свега унустрашње односе, али и везано за позицију Високог представника и даљу судбину БиХ, те очекује да ће Ердоган потврдити да бошњачка страна може да и убудуће рачуна на подршку Турске.

''''Треба очекивати да ће Ердоган да потврди интерес и ''''добре услуге'''' Турске везано за ситуацију у БиХ, као и суверенитет и територијални интегритет БиХ'''', каже Миливојевић,

Указује да је Турска регионална сила, која има значајан утицај у БиХ, и да је са тог аспекта ''''природно и рационално'''' да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик учествује у разговорима са Ердоганом без обзира на, како каже, обједињен став у Републици Српској о бојкоту заједничких институција.

Турска, истиче Миливојевић, треба да има у виду да је функционисање БиХ могуће само у условима изворног Дејтонског споразума, који подразумијева два ентитета и три конститутивна народа, што се, како каже, покушава да занемари, а важно је да се потврди на директан начин.

''''Турска би то морала да има у виду и у том случају би био веома значајан њен допринос смиривању страсти унутар БиХ и спуштања бошњачке стране на земљу да, ипак, треба водити политику у реалним околностима. То једини услов да се ситуација у БиХ смири и да функционише на начин који обезбјеђује мир и стабилност и на унутрашњем плану и у региону'''', напомиње Миливојевић.

Он, такође, очекује да ће бити постигнути договори око питања која су и раније била на дневном реду, прије свега, око инфраструктурних пројеката иза којих је стала Турска, попут изградње аутопута Београд-Сарајево.

Када је ријеч о односима Анкаре и Подгорице, Миливојевић каже да су три мотива за прву званичну посјету Ердогана Црној Гори, између осталог, то што је та земља чланица НАТО-а због чега је, сматра, природно да се у тој сфери успостави дијалог на највишем нивоу.

Миливојевић, такође, указује да су у Црној Гори заступљене бошњачка и албанска мањина и да су те етничке структуре од посебног интереса за Турску која, каже, не жели да се то занемари.

Додаје да ће тема разговора бити и економска сарадња двије земље имајући у виду да је, како каже, Турска прва по обиму инвестиција и броју компанија у Црној Гори, као и то што је Црна Гора опредијељена на туризам и услуге, док је Турска туриристичка сила на Медитерану.

''''Сигурно је да ће кључни елеменат њихових даљих разговора бити економска димензија уз потврду политике Турске и њених интереса везаних за регион, посебно за мањинска питања, као и положај Црне Горе као нове чланице НАТО-а'''', наводи Миливојевић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана