Миливоје Катнић: БИА доказака план за државни удар

Агенције
Миливоје Катнић: БИА доказака план за државни удар

Подгорица - Специјални црногорски тужилац за организовани криминал Миливоје Катнић оцијенио је јуче да су докази у случају наводног покушаја државног удара у Црној Гори "необориви". Он је додао да је те доказе Црној Гори доставила Безбједносно-информативна агенција (БИА) из Србије.

Катнић је казао да су докази добијени од српске службе "посебно важни" и да су прибављени на законит начин.

- Докази које смо добили из Србије су важни и посебно смо захвални на тој помоћи - казао је црногорски тужилац.

Адвокати оптужених за наводни покушај тероризма у Црној Гори 16. октобра прошле године тражили су раније изузеће доказа на којима је заснована оптужница против 14 особа, јер тврде да су они прибављени без одобрења суда. Ријеч је о доказима прибављеним обавјештајним радом страних агенција.

Специјални тужилац је поновио да је у овом случају "постојала улога страног елемента инспирисаног из руских националистичких центара".

- Тужилаштво је провјеравало кроз материјалне доказе исказе свједока сарадника и они су потврђени - казао је Катнић.

Он је оцијенио да се дешава да свједоци сарадници оповргну своје исказе и да би се, теоријски, потписани споразуми о признању кривице могли поништити.

- Ми знамо да до тога неће доћи, јер постоје апсолутни докази који потврђују њихово признање - казао је Катнић.

Суђење руским, српским и црногорским држављанима оптуженим за наводни покушај насилне смјене власти с циљем спречавања Црне Горе да уђе у НАТО, заказано је за 19. јул.

Катнић је оцијенио и да се против њега и даље води "специјални рат", чији је циљ да се Тужилаштво прикаже као селективно у истрагама и да се компромитује тужилац.

Амерички сенатор Џон Мекејн коментарисао је покушај државног удара на дан избора у Црној Гори, рекавши да би сваки Американац требало би да буде забринут због онога што се 16. октобра десило у Црној Гори. Он је навео да би Американци требало да се диве храбрости лидера Црне Горе, који су се, како оцјењује, супротставили притиску Русије и успјели да уведу Црну Гору у НАТО.

О Медојевићу

Говорећи о захтјеву за скидање имунитета и привођење посланика опозиционог Демократског фронта Небојше Медојевића, Катнић је оцијенио да "постоје елементи који указују на то да је притвор потребан", али да ће одлука о томе бити донесена након саслушања. Медојевић, који је осумњичен за прање новца током изборне кампање за октобарске изборе, по ријечима специјалног тужиоца, може да утиче на свједоке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана