Милета Радованић, генерални секретар коалиције “Црно на бијело”: Испоштоваћемо вољу грађана да ДПС оде с власти

Александар Стојановић
Милета Радованић, генерални секретар коалиције “Црно на бијело”: Испоштоваћемо вољу грађана да ДПС оде с власти

Већ по објављивању првих резултата парламентарних избора било је јасно да ће коалиција “Црно на бијело”, окупљена око грађанског покрета УРА лидера Дритана Абазовића, са освојена четири мјеста у Скупштини Црне Горе, бити тас на ваги од којег ће зависити састав нове парламентарне већине.

Генерални секретар ове коалиције Милета Радованић у интервју за “Глас Српске” истиче да су презадовољни оствареним изборним резултатом и да је најважније да су у Црној Гори дошле промјене.

- Иако ћемо у наредном периоду разматрати опције око састава владе, превасходно ћемо испоштовати вољу грађана који су исказали жељу да Демократска партија социјалиста након 30 година оде са власти  - казао је Радованић.

ГЛАС: Из коалиције “За будућност Црне Горе” подржали су идеју експертске владе за коју се залаже Ваш покрет. Да ли ће то бити један од Ваших услова?

РАДОВАНИЋ: Ми остајемо при том захтјеву, јер Црна Гора има бројне проблеме, економске и привредне, и једино експертска влада у неком транзиционом периоду може да заустави даљи пад привреде Црне Горе. Поред овог, ми остајемо истрајни и у спровођењу пет принципа који подразумијевају апсолутну владавину права и бескомпромисну борбу против корупције, реформу образовања, здравства и економије, те заштиту животне средине.

ГЛАС: Професор Здравко Кривокапић је истакао да ће њихов први захтјев бити да се повуче спорни Закон о слободи вјероисповијести. Какав је Ваш став у вези с тим питањем?

РАДОВАНИЋ: Тај закон, који је “извучен из ладице”, свакако је утицао на ове изборе. Ми смо више пута наглашавали свој став око тог Закона и сигурно да ће један од задатака нове експертске владе бити да предложи нацрт једног модерног, бољег закона који ниједну вјероисповијест неће стављати у подређен положај и који ће боље уредити питање вјерних заједница, њиховог односа према држави и државе према њима.

ГЛАС: Као један од најважнијих корака из опозиције наводе неопходност усвајања закона о поријеклу имовине и лустрације.

РАДОВАНИЋ: Свакако, кључни задатак нове владе биће усвајање тих системских закона. Наш покрет је већ направио нацрте тих закона, али наравно да ћемо се консултовати и са другим политичким опцијама како бисмо добили што боље рјешење у том погледу. Битно је да се озбиљно уђе у борбу против корупције, те да се отворе удбашки досијеи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана