Милатовић: Увјерен сам да Мандић дијели Спајићеву и моју визију о Црној Гори

ГС
Foto: Танјуг

ПОДГОРИЦА - Црногорски предсједник Јаков Милатовић казао је да је увјерен да ће предсједник Скупштине Андрија Мандић подржати његову и визију премијера Милојка Спајића о европском и евроатлантском путу Црне Горе.

Милатовић је, у интервјуу Дојче Велеу, рекао да је мала медитеранска земља каква је Црна Гора са новом политичком генерацијом младих лидера који су се вратили из иностранства спремна да игра још активнију улогу.

Он је оцијенио да је чланство Црне Горе у Европској унији (ЕУ) веома битно јер је Унији сада, посебно након агресије Русије на Украјину, потребна једна успјешна прича која би показала да је процес проширења жив.

"Мислим да Црна Гора може да буде та успјешна прича. Мислим да можемо остатку региона да покажемо да се реформе исплате", сматра Милатовић.

Упитан да ли то што је лидер једне проруске странке Андрија Мандић на челу парламента Црне Горе отвара врата за уплив Русије, Милатовић је одговорио одрично.

"Апсолутно не. У Црној Гори посљедње три године од промјене власти у земљи 2020. када сам постао дио владе, видјели смо да заиста постоји повећање подршке јавности НАТО чланству", рекао је Милатовић.

Он је казао да се то десило јер су људи попут њега и Спајића снажно промовисали Црну Гору и њено чланство у НАТО-у.

"Први пут је та прича одвојена од бившег режима. Тако смо и дошли до веће јавне подршке за активну улогу Црне Горе у НАТО", оцијенио је Милатовић.

Он је казао да под појмом "кредибно чланство" мисли на институције и на владавину права.

"У посљедње три године чистили смо наше правосуђе. То кажем јер су Европска комисија и Стејт Дипартмент, неки од наших кључних стратешких партнера, говорили да је наше судство политички заробљено", казао је Милатовић.

Упитан како ће убиједити НАТО савезнике да Мандић неће отворити врата Русији у црногорску политику, он је навео да је Мандић потписао коалициони споразум у којем се наводи да ће његова партија бити посвећена европским и евроатлантским интеграцијама, преноси Борба.ме.

"Што је још важније, његова партија ће дати парламенту подршку у именовању носилаца правосудних функција, што ће водити до јаче борбе против криминала и корупције", рекао је Милатовић.

То је, како је рекао, кључ за институционални развој Црне Горе као и пут да она постане још кредибилнији НАТО члан.

"Зато је Влада конструисана са мањинском подршком. Увјерен сам да премијер (Милојко Спајић) потпуно дијели моје виђење европског и евроатлантског пута Црне Горе и увјерен сам да ће предсједник парламента (Андрија Мандић) бити ту да подржи нашу визију", навео је Милатовић.

Он је казао да нема разлога за бригу, док год ствари иду како су потписане у Споразуму, и док год држава напредује економски, као и у борби пров криминала и корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана