Милатовић: ПЕС је у слободном паду

Танјуг
Милатовић: ПЕС је у слободном паду

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић поново је критиковао реконструисану владу премијера Милојка Спајића због бројности ресора, уз подсјећање да је прије годину дана заговарао “инклузиван приступ” у формирању извршне власти и да је такав став био “детерминисан потребом да се новоформирана већина ефикасно односи према кључним изазовима, али не и за владу која ће бити најбројнија у Европи.

Данас, годину дана касније, његова опаска која је изречена приликом реконструкције не може се, каже, окарактерисати као неприципијелност у односу на раније ставове.

- Ово из разлога што се приликом њеног формирања нисам залагао да буде најбројнија влада у Европи, с преко 30 чланова и седам потпредсједника, с расподјелом ресора мимо сваког демократског и рационалног принципа, а на штету грађана Црне Горе, казао је Милатовић за подгоричке Вијести.

Уласком Бошњачке странке, Нове српске демократије Андрије Мандића и Демократске народне партије Милана Кнежевића, број чланова Спајићеве Владе повећао се на 32, у односу на 23 колико их је било прије реконструкције.

Милатовић оцјењује да се реконструкцијом “мимо меритократских стандарда, а у циљу партијске трговине”, девалвирао учинак министара који су добро радили свој посао.

- Додуше, изненађен сам и њиховим зидом ћутања у неупоредиво мањим и у системском смислу мање важним ресорима (или чак и мјестима без портфеља), рекао је шеф црногорске државе.

На питање да ли је и даље при оцјени изреченој у новембру прошле године, да је увјерен да шеф Скупштине и НСД-а Андрија Мандић дијели његову (Милатовићеву) и Спајићеву визију “о европском и евроатлантском путу Црне Горе”, шеф државе није директно одговорио, већ је казао да, поред крупних идеолошких и програмских разлика с Мандићем, мора “констатовати чињеницу да се ради о искусном политичару који у овом тренутку, иако у политичкој мањини у оквиру парламентарне већине, диктира процесе”, пишу Вијести.

- Уз то, не могу му замјерити што успјешно намеће теме које су програмски важне његовој партији, али могу замјерити својој бившој партији (ПЕС) што је изгубила лидерство у процесу и што је у великој мјери занемарила своје програмске циљеве. Да је ПЕС показао другачији карактер, сигуран сам да би та партија била у прилици да мијења друге политичке субјекте из парламентарне већине и диктира темпо. Нажалост, десило се управо супротно. ПЕС је данас у политичком смислу партија у слободном паду, која је услед недостатка вриједносног компаса изневјерила наду у промјене, тврди Милатовић.

Милатовић каже да се, док је био функционер ПЕС-а, није залагао да та странка постане извршилац туђих политика, већ да је, као један од њених лидера, чувао интегритет те странке “у више наврата након изречених неистина других партијских актера”.

Вијести пишу да је он тиме циљао на Спајића, који је почетком прошле године, како наводе, "обмањивао јавност да нема пребивалиште у Србији, да би се потом испоставило да има, због чега је дисквалификован из трке за предсједника државе". Милатовић, који је потом постао кандидат ПЕС-а за шефа државе, казао је тада да ни та странка ни Спајић “нису показали потребну дозу одговорности”, подсјећају Вијести.

Умјесто да, каже Милатовић, ПЕС мијења политичку сцену, политичка сцена је промијенила ПЕС, и то је, према његовим ријечима, био један од кључних разлога зашто је напустио партију коју је стварао.

- Дај некоме власт да видиш какав је човјек, каже народна пословица. Исто важи и за партију. Кад преузме власт, тек онда покаже свој прави карактер, констатовао је Милатовић.

Шеф црногорске државе каже да су одржив економски модел, отклон од тема које дијеле друштво и добросусједска политика у региону била три најважнија стуба на којима је настао ПЕС. 

Тврди да су теме које изазивају подјеле сваким даном све актуелније, да је добросусједска политика у значајној мјери доведена у питање, “да смо били свједоци отказивања посјете највиших званичника ЕУ, а да су неки од наших највиших званичника недобродошли у једну од земаља чланица ЕУ”, те да понуђени економски модел (програм “Европа сад 2” прим. аут.) садржи низ нејасноћа и недоречености које с правом доводе у питање његову одрживост.

Увјерен је, каже Милатовић, да су “грађани који желе стабилну, безбједну и напредну Црну Гору, без лажних обећања и нетранспарентности, Црну Гору која је прва сљедећа чланица ЕУ, и која на том путу прати своје државне интересе”, пристојна већина о којој је говорио, која ће “опет показати своју снагу”.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана