Милатовић окупља блок “за пристојну Подгорицу”

Вијести
Милатовић окупља блок “за пристојну Подгорицу”

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе формира савез у ком би требало да буду Покрет за Подгорицу и ГП УРА, а могуће и још неки политички актери и независни интелектуалци. Из ГП УРА, међутим, кажу незванично да њихови преговори с Милатовићем нису готова ствар, али да је договор близу.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић окупља за предстојеће изборе у Подгорици политички блок у ком би, како сад ствари стоје, требало да буду њему близак Покрет за Подгорицу и Грађански покрет (ГП) УРА, а могуће и још неки политички актери - сазнају незванично “Вијести”.

Према незваничним информацијама “Вијести”, Милатовић прави грађанску листу, односно “грађанско-центристички блок” у ком би, осим партија и покрета, могли да буду и неки независни интелектуалци.

“То је блок за пристојну Подгорицу и Црну Гору, који ће прво наступити на изборима у главном граду”, рекао је извор, не прецизирајући ко би требало да предводи ту листу.

Из ГП УРА, међутим, кажу незванично да њихови преговори с Милатовићем нису готова ствар, али да је договор близу.

“Могућ је у наредних неколико дана”, тврди саговорник, поручујући да ГП УРА не одустаје од тога да носилац заједничке листе буде њихов функционер и замјеник градоначелнице Подгорице Лука Ракчевић.

“Вијести” су прије двије седмице објавиле да су Покрет за Подгорицу и ГП УРА водили неформалне разговоре о заједничком наступу, евентуално и с Покретом за промјене (ПзП), с којим су у подгоричком парламенту, ком је недавно скраћен мандат, чинили “блок 11”, односно - били најбројнија одборничка група. Опције су, како су “Вијести” писале, биле да на челу заједничке листе буде нестраначка личност, што су наводно заступали Милатовићу блиски одборници, или да листу предводи Ракчевић. Он је на једној од посљедњих сједница Скупштине Главног града рекао да би ГП УРА требало да иде самостално на биралишта.

Избори у Подгорици заказани су за 29. септембар, након што је недавно гласовима одборника опозиције, Покрета за Подгорицу, ГП УРА и једне одборнице ПзП-а скраћен мандат локалном парламенту. Одлазећу власт у Подгорици чине Покрет Европа сад (ПЕС), коалиција окупљена око некадашњег Демократског фронта (ДФ), Демократе и ГП УРА.

Покрет за Подгорицу, који је близак предсједнику Црне Горе, настао је расколом у ПЕС-у. Милатовић је крајем фебруара напустио ту странку, чији је био један од оснивача, рекавши да је дотадашњи начин рада ПЕС-а супротан обећаном и вриједностима које је имао на уму приликом његовог стварања. Он је био други човјек (замјеник предсједника) те партије, коју је с премијером Милојком Спајићем направио прије двије године и која је за то вријеме побиједила на предсједничким и парламентарним изборима и преузела власт у неколико градова, укључујући и Подгорицу.

Милатовић је у више наврата након изласка из ПЕС-а, на питање медија планира ли да оформи странку, одговарао ријечима да је тренутно Црна Гора његова партија, али да, ако “демократски процеси то буду захтијевали” од њега, неће бјежати од “те одговорности”.

“... Као што у претходном периоду никада нијесам бјежао од одговорности кад су били у питању неки кључни тренуци у демократском развоју Црне Горе”, поручио је.

Он је крајем јула, након што је скраћен мандат подгоричком парламенту, саопштио да нико не би требало да се плаши изласка на биралишта и да ће грађани имати јасан избор.

“... На једној страни националистичко-популистички блок оличен у садашњој Влади, која је настала као резултат трулих компромиса и политичке трговине ситних партијских интереса, и чији су актери у претходном периоду показали дјеловање супротно државним интересима. Такође, и блок око и даље нереформисане Демократске партије социјалиста (ДПС). А на другој страни ће се искристалисати грађански блок, блок центра, блок пристојне Црне Горе коју подржава највећи број наших грађана”, оцијенио је шеф државе.

Рок за подношење листа за изборе у Подгорици почиње да тече 17. августа и трајаће до 3. септембра до поноћи.

“Вијести” су недавно објавиле да би листа дојучерашњег министра правде Андреја Миловића, покрет који би требало ускоро да представи јавности његов претходник на министарској функцији Марко Ковач, Странка европског прогреса (СЕП) некадашњег премијера Душка Марковића и покрет “Преокрет” - требало би да наступе самостално на изборима у Подгорици, док остали политички актери тек треба да одлуче у ком ће аранжману, пишу Вијести.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана