Милатовић: Одговорност је на мандатару Спајићу и партијама

Танјуг
Милатовић: Одговорност је на мандатару Спајићу и партијама

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је за “Вијести” да од мандатара Милојка Спајића очекује одговоран однос и транспарентност у процесу предлагања Владе, а од посланика и посланица у Скупштини суверено одлучивање о приєедлогу и програму Владе у складу са изборном вољом грађана и грађанки.

- Као што је цјелокупној јавности познато, након историјске побједе на предсједничким изборима, чиме је отворена нова страница демократског развоја у Црној Гори, нисам активно учествовао у изборној кампањи која је претходила парламентарним изборима нити сам учествовао у досадашњим преговорима који се тичу формирања 44. Владе Црне Горе. Предлагање мандатара за састав Владе обавио сам у складу са утврђеним Уставним обавезама, у веома кратком року, и након спроведених разговора са свим политичким субјектима заступљеним у новом сазиву Скупштине Црне Горе - рекао је Милатовић.

У изјави наводи да је процес политичких консултација по први пут пратила инклузивност и транспарентност, а ставови свих политичких субјеката благовремено и прецизно су представљени јавности. Подсјетио је да је 10. августа након формалних консултација додијелио мандат за састав Владе Спајићу.

-Одговорност за даљи процес формирања Владе лежи на мандатару и политичким субјектима који воде преговоре. Свој вриједносни став о томе каква треба да буде нова Влада саопштио сам у више наврата - Црној Гори треба инклузивна извршна власт до које ће се доћи једнако уважавајући глас сваког грађанина и грађанке појединачно, без мијешања било ког спољног фактора у тај процес - рекао је Милатовић.

Са програмског становишта, додао је, сматра да приоритети будуће Владе морају бити усмјерени на брз улазак Црне Горе у ЕУ, борбу против организованог криминала и корупције и одржив економски развој.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана