Милатовић најављује чланство у ЕУ до 2028.

ГС
Милатовић најављује чланство у ЕУ до 2028.

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић похвалио се да Црна Гора већ дуго усклађује своју спољну и безбједносну политику са Европском унијом, што је, поручује, веома важно имајући у виду комплексан геополитички безбједносни моменат у Европи.

Милатовић учествује на Европском форуму Алпбах 2024. у Аустрији, гдје је говорио на панелу на тему новог замаха у процесу ЕУ проширења под именом "Проширење Европске уније: Ново поглавље или старо вино у новим флашама"?

- Црна Гора јесте земља предводница интеграционог процеса, али користећи рјечник недавно завршених Олимпијских игара, када смо почели приступне преговоре 2012. године мислили смо да ће ово бити трка на 400 метара – а постао је маратон са препрекама. То је процес који се, увјерен сам, приближава крају и Црна Гора ће постати 28. чланица ЕУ до 2028. године, навео је Милатовић, преноси Танјуг.

Он је нагласио да је то важан задатак коме је посвећен јер је, како каже, приступање земље у ЕУ већа прича од саме Црне Горе.

Он је подсјетио да је Црна Гора једина отворила сва преговарачка поглавља, дио затворила и да су очекивања да до краја године затвори још један значајан број области у преговорима са ЕУ.

Предсједник Црне Горе вјерује да је и њена величина, добросусједски односи, економски напредак, чињеница да користи евро као валуту чине најбољим кандидатом за ЕУ чланство.

- Црна Гора већ дуго усклађује своју спољну и безбједносну политику са Европском унијом, што је веома важно имајући у виду комплексан геополитички безбједносни моменат у Европи. То показује и озбиљност нас као земље кандидата која ће постати дио ЕУ. Оптимиста сам и имајући у виду нове моменте у Бриселу али и политичке промјене у земљи посљедњих година, увјерен сам да су нам врата ЕУ отворена и да ћемо у сарадњи са нашим европским партнерима бити успјешна прича и позитиван сигнал за остале државе, казао је Милатовић.

Учесници панела били су савезна министарка за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролине Едтштадлер, специјални изасланик Француске за помоћ и обнову Украјине Пјер Хајлброн и замјеница премијера Молдавије Кристина Герасимов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана